The english version of this page is not available, you are viewing the catalan version
Representants del Síndic de Greuges de Catalunya, encapçalats per l’adjunt general, han mantingut una reunió amb veïns de l'edifici Venus i representants del Consorci del Barri de la Mina (integrat pels ajuntaments de Sant Adrià de Besòs i de Barcelona, la Generalitat i la Diputació), per fer un seguiment de la resolució del Síndic sobre l’enderrocament de l'edifici Venus i reallotjament dels veïns en habitatges de substitució, que preveia el Pla especial de reordenació i millora (PERM) del barri de la Mina, de l’any 2002.
El PERM recollia les actuacions urbanístiques necessàries per aconseguir la regeneració de la zona i actuar de forma integral contra l'exclusió i la marginalitat que estigmatitzaven el barri. Una de les principals decisions urbanístiques recollides en el PERM va ser l'expropiació i enderrocament de l'edifici Venus, que es trobava en una situació insostenible, i el reallotjament de les famílies afectades als nous habitatges que es construirien al barri.
El 2012 al voltant de 200 famílies que vivien en aquest edifici del barri de la Mina es van adreçar al Síndic de Greuges davant la impossibilitat de molts veïns de fer-se càrrec del cost de l'habitatge de substitució i, de l'altra, les dificultats amb què es trobaven per arribar a un acord amb el Consorci per fer efectiu el seu dret de reallotjament en uns habitatges que ja estaven totalment construïts.
El juliol de 2014 el Consorci del Barri de la Mina va fer públic que, finalment, s'havia optat per rehabilitar l'edifici Venus, amb l’argument que, d'aquesta manera, els veïns que no es podien fer càrrec del cost del nou habitatge es podrien quedar en aquell edifici. Ja en aquell moment el Síndic es va oposar contundentment a aquest gir i va demanar al Consorci que es mantingués el compromís inicial d’enderrocar l’edifici. El Síndic considerava incoherent aturar l’enderrocament de l’immoble pel fet que les famílies afectades no es poguessin fer càrrec del cost de l'habitatge de substitució i demanava al Consorci que trobés solucions viables i factibles per ultimar-ne el reallotjament.
Concretament, la resolució del Síndic recomanava al Consorci que fes tot el possible per cercar solucions i poder concloure el reallotjament de les famílies. Calia valorar, cas per cas, si la família afectada podia fer front a l’import assenyalat per l'Administració i, en el cas que no fos així, arribar a un acord per portar a terme el reallotjament. També proposava cercar instruments propis i flexibles per fer possible un reallotjament que permetés adaptar-se a les necessitats de cada família, i també valorar la possibilitat d'obrir una línia especial de crèdit amb unes condicions preferencials i fer un acompanyament en la negociació amb entitats bancàries per aconseguir crèdit o constituir avals per accedir als préstecs. El Síndic també recomanava que es donés l’impuls necessari al procediment perquè el Jurat d'Expropiació pogués determinar el preu just de l'expropiació, i se cerquessin mecanismes per compensar els perjudicis causats als veïns pel temps en què han hagut de malviure en habitatges sense cap manteniment
La resolució del Síndic s’ha vist enfortida aquest mes de juny amb la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que insta el Consorci a reactivar el projecte d’expropiació i d’enderroc de l’edifici, que també preveu el reallotjament de les famílies que hi viuen. La sentència també obliga a derivar l’expedient al Jurat d’Expropiacions de Catalunya perquè en faci la valoració definitiva.