The english version of this page is not available, you are viewing the catalan version

News

El Síndic proposa sotmetre Espanya a una auditoria internacional sobre el dret a la llibertat d’expressió, i condemna les mostres de violència i els actes vandàlics

19/02/2021

El síndic s’ha reunit al Centre Penitenciari Ponent amb Pablo Hasel, arran del seu ingrés

Demana al Congrés i al Govern de l’Estat la reforma del poder judicial

Recomana al nou Parlament i al Govern la revisió del model policial

Apel·la a la protesta pacífica i condemna les mostres de violència i actes vandàlics dels darrers dies, sobre els quals ha iniciat una investigació


El síndic de greuges, Rafael Ribó, s’ha desplaçat a Lleida aquest mateix matí per reunir-se amb en Pablo Hasel, arran del seu ingrés al Centre Penitenciari de Ponent.

En una atenció posterior als mitjans de comunicació, el síndic ha explicat que al llarg del dia d’avui s’adreçarà per escrit a la comissària europea pels Drets Humans, Dunja Mijatovic; al secretari general del Consell d’Europa, al Comitè d’Afers Legals i Drets Humans, a la presidència de l’Assemblea de Parlamentaris, i també a la relatora de les Nacions Unides per a la promoció i la protecció del dret a la llibertat d’opinió i d’expressió, per explicar-los el cas i per sol·licitar una auditoria sobre la situació del dret a la llibertat d’expressió a Espanya, que consistiria en un examen monogràfic per experts independents que avaluïn el seu grau de respecte amb els instruments normatius europeus relatius als drets i les llibertats fonamentals.

En la carta, el Síndic recorda que ja durant el 2017 va advertir de les vulneracions greus de drets i llibertats que s’estaven produint a Espanya a través de l’informe Retrocessos en matèria de drets humans: llibertat d'expressió dels càrrecs electes i separació de poders al Regne d'Espanya, que li va ser lliurat el juny del 2018.

Les vulneracions detectades aleshores s’han anat incrementant en els darrers anys. La recent condemna i ingrés a presó per delictes d’injúries a la corona i enaltiment del terrorisme de Pablo Hasel constitueix una baula més en aquesta regressió. També han estat perseguits, i en alguns casos condemnats, artistes alternatius (Valtónyc, La insurgencia, Evaristo Páramo), humoristes satírics (El Jueves, Toni Albà) o tuitaires (Cassandra, César Strawberry).

A parer del Síndic, una part del problema rau en un poder judicial ancorat en dinàmiques més pròpies del passat que d’un estat democràtic i social i en un dèficit democràtic de la composició i el nomenament del seu òrgan de govern, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), denunciat però encara no resolt en la quarta ronda d’avaluació del GRECO.

 

En la mateixa línia, el Síndic també ha manifestat la voluntat d’adreçar-se al Govern de l’Estat i al Congrés dels Diputats per demanar una reforma en profunditat del Codi penal i de la Llei orgànica de seguretat ciutadana que vagi en la línia de la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans i amb les consideracions del Consell d’Europa, i també la reforma del CGPJ.

Quant als aldarulls produïts aquests dies en les manifestacions de suport a Pablo Hasel, el Síndic també informa que ha obert una actuació d’ofici relativa a l’operatiu desplegat pel cos de Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra. 

El Síndic condemna fermament la violència protagonitzada aquests dies per un grup de manifestants, sovint focalitzada cap als agents policials, i considera que les situacions viscudes en aquesta i altres ocasions fan necessària una revisió del model d’ordre públic del cos de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra. Per l’anterior, el Síndic demana que tant el nou Parlament com el nou Govern que s’ha de constituir emprenguin amb prioritat aquest debat. També té previst obrir una actuació d’ofici pels presumptes maltractaments relatats en les detencions, així com per la detenció d’un menor.

En relació amb els aldarulls el Síndic també continua investigant les actuacions policials que suposadament van portar una jove a perdre un ull pel tret d’una bala de foam.

Vídeo comparecència síndic davant mitjans de comunicació

Back