The english version of this page is not available, you are viewing the catalan version
El temporal Glòria del gener de 2020 va comportar unes afectacions importants al delta de l'Ebre que van evidenciar-ne la fragilitat davant uns fenòmens meteorològics malauradament cada dia més freqüents. El temporal marítim va fer que l'aigua del mar arribés a entrar fins a tres quilòmetres riu Ebre amunt, que negués milers d'hectàrees d'arrossars, fes desaparèixer la barra del Trabucador, destruís muscleres i es malmetessin collites i infraestructures agràries, entre d'altres.
En aquell context, el Síndic va obrir una actuació d’ofici per analitzar les actuacions de les administracions públiques en la protecció del delta de l'Ebre davant l'emergència climàtica. En aquest sentit, es va adreçar al Departament de Territori i Sostenibilitat i també va posar el cas en coneixement del Defensor del Poble i li va demanar que s’adrecés al Ministeri. Paral·lelament, també va dirigir-se a la defensora del poble europeu, la qual va confirmar que s’havia adreçat a la Comissió Europea per conèixer la seva opinió sobre si al delta de l’Ebre s'estan respectant les directives sobre protecció d'hàbitats naturals i de prevenció i gestió del risc d'inundacions.
Paral·lelament, com a conseqüència dels danys causats, diversos actors del Delta van constituir l'anomenada Taula de Consens, formada per set municipis i les dues comunitats de regants, que, entre altres coses, demanava el reconeixement del delta de l'Ebre com un dels espais europeus més amenaçats pel canvi climàtic, l'aprovació d'un pla director de les mesures a adoptar en línia amb les propostes de l'esmentat Pla Delta i la mobilització dels recursos necessaris de les administracions per portar a terme el pla esmentat.
El passat 3 de febrer el Ministeri va publicar el Pla per a la protecció de la façana litoral del delta de l’Ebre i es va obrir un període de consulta pública. El Síndic també s’ha tornat a adreçar al Departament de Territori i Sostenibilitat per demanar informació sobre les observacions que presentarà al Pla.
Aquesta mateixa setmana la defensora del poble europeu ha tramès al Síndic la resposta de la Comissió Europea sobre l’assumpte i li sol·licita que presenti les al·legacions que consideri. En essència, en el document es destaca que la Comissió Europea té en tramitació un procediment d'infracció contra Espanya (ref. 2015/2003) per la manca de compliment de les directives en allò que afecta les zones d'especial protecció de la biodiversitat (entre les quals hi ha el delta) i que encara s’està valorant la resposta que ha donat a l’assumpte l’estat espanyol. En l’escrit també s’esmenta que el delta és una zona d'especial protecció de la biodiversitat i que això comporta una sèrie d'obligacions per als estats membres. Finalment, també destaca que en aplicació de la directiva d'avaluació i gestió dels riscos d'inundacions, Espanya va incloure el delta en les zones de risc d'inundació i que ja s'ha recomanat a Espanya que desenvolupi indicadors de progrés de les mesures adoptades i que prioritzi la introducció de solucions sostenibles amb el medi.
Aquest dijous, el Síndic s’ha reunit telemàticament amb membres de la Taula de Consens per escoltar les seves observacions al Pla ministerial, que ja està en fase d’informació pública, i posar en marxa les actuacions que correspongui. El conjunt d’aquestes observacions també s’enviaran a la defensora del poble europeu perquè les traslladi a la Comissió Europea de manera que es puguin prendre en consideració en l’estudi que s’està fent sobre el cas.
En diverses ocasions, el Síndic ja s'havia reunit amb la Taula per valorar la situació post temporal Glòria i rebre informació sobre l'anomenat Pla Delta que havia elaborat la Taula, i també les visites in situ que s’han fet al territori per analitzar de primera mà les conseqüències per al delta.