The english version of this page is not available, you are viewing the catalan version

News

El Síndic recomana mesures urgents de protecció del delta de l’Ebre

16/11/2021

Cal que s’aprovi el pla de protecció de la franja litoral

Ha ofert la possibilitat de liderar un procés de mediació entre tots els actors implicats

Rafael Ribó s’ha desplaçat a les Terres de l’Ebre per treballar greuges relacionats amb el medi ambient i els efectes del canvi climàtic

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, acompanyat de personal del seu equip, s’ha desplaçat a les Terres de l’Ebre en una jornada de treball que s’ha allargat durant tot el dia.

En primer lloc, ha mantingut una reunió amb la Taula del Consens pel Delta per abordar les vulneracions de drets i mancances que afecten el delta de l’Ebre. Arran de les afectacions que va tenir el temporal Glòria, que va evidenciar la fragilitat d’aquest territori, el Síndic va obrir una actuació d'ofici per analitzar les actuacions de les administracions públiques en la protecció del delta de l'Ebre davant l'emergència climàtica.

En aquest context, la Taula del Consens pel Delta, creada el 2018 i formada pels set municipis del delta i les dues comunitats de regants, va fer públic un document de propostes amb el títol de Pla Delta i una declaració institucional que sol·licitava el reconeixement del delta de l'Ebre com un dels espais europeus més amenaçats pel canvi climàtic, l'aprovació d'un pla director de les mesures a adoptar en línia amb les propostes de l'esmentat Pla Delta, i la mobilització dels recursos necessaris de les administracions competents per portar a terme el pla esmentat i, així, protegir el delta de l'Ebre davant els desafiaments presents i futurs de l'emergència climàtica.

Tanmateix, en el temps transcorregut des del Glòria s'han succeït altres fenòmens semblants, com ara el temporal Filomena, els quals han evidenciat que no s’han produït avenços rellevants ni s’han adoptat mesures efectives, plans o iniciatives orientades a la protecció del delta de l'Ebre des d'una òptica global.

Un dels temes destacats de la reunió d’avui ha estat que resta pendent l’aprovació per part del Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic del Pla per a la protecció de la vora litoral del delta de l'Ebre, al qual la Taula va fer un seguit d’observacions en la fase d’informació pública. Per la seva banda, la Taula ha seguit insistint en la necessitat que s’aprovi un pla de mobilització dels sediments retinguts als embassaments de l’Ebre i en l’execució de les actuacions en defensa del litoral de l’Ebre, sobretot en l’aportació de sorres segons els pressupostos generals del 2021.

Quant a la Generalitat, el síndic ha manifestat que segueixen sense resposta les sol·licituds d’informació que es van fer al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, sobre l’aprovació d’un “pla de gestió específic dels espais naturals protegits del delta de l’Ebre que prevegi els escenaris plantejats per l’emergència climàtica i les mesures a adoptar”, i al Departament de Presidència i de Polítiques Digitals i Territori, sobre el calendari detallat i l’estat d’execució pressupostària de les corresponents partides previstes en els pressupostos de la Generalitat del 2021 per a la realització d’actuacions urgents de protecció del litoral del Delta. En el marc de la trobada, el síndic ha ofert la possibilitat de liderar un procés de mediació entre tots els actors implicats, com són la Taula de Consens i els governs de la Generalitat i de l’Estat. La proposta ha estat molt ben acollida pels representants del territori, i caldrà elevar-la a la resta d’administracions implicades.

El passat mes de setembre, el síndic va mantenir una reunió amb l’equip del Defensor del Poble de la Unió Europea i els va mostrar la seva preocupació per la manca d’un pla específic de protecció dels deltes a Catalunya.

En segon lloc, el síndic ha mantingut una reunió amb els síndics locals de Deltebre, Amposta i Sant Jaume d’Enveja, que li van plantejar qüestions relacionades amb els greuges que es pateixen a la zona, amb l’objectiu d’analitzar-les conjuntament, des de les perspectives local i autonòmica, i d’esdevenir un espai comú per enfortir els ponts de col·laboració entre aquestes institucions.

En tercer lloc, el síndic s’ha reunit amb representants de Moviment de Lluita pel Delta de l’Ebre (MOLDE), una entitat que va néixer el febrer passat per pressionar les administracions per aplicar el Pla Delta, elaborat per la Taula de Consens, i protegir el delta de l’Ebre de la greu regressió que pateix.

En darrer lloc, ha tingut lloc una trobada amb l’entitat Amevesaba, la qual volia cridar l’atenció del Síndic davant la seva disconformitat amb el projecte de construcció d'una nova planta de compostatge al municipi de Santa Bàrbara. El encuentro ha consistit a visitar els diversos equipaments de la zona i localitats veïnes que tenen finalitats similars al projecte en qüestió.

 

Back