The english version of this page is not available, you are viewing the catalan version
S’ha adreçat al Departament d’Interior per conèixer els resultats de la investigació interna que s’està duent a terme i les conclusions, entre d’altres
A principis d’any, el Síndic va presentar l’informe Expansió, reglamentació i ús de les pistoles elèctriques entre les policies de Catalunya
El Síndic ha obert una actuació d’ofici després d’haver tingut coneixement dels fets succeïts aquest cap de setmana a Badalona, en què una persona va morir l'endemà de ser reduïda pels Mossos d'Esquadra per un dispositiu conductor d'energia (DCE).
D’acord amb la informació obtinguda de fonts policials, l'actuació es va fer en rebre un requeriment d’ajuda per part de dos membres de la família que estaven retinguts a l’interior del domicili i amenaçats per la víctima, que disposava de dues armes blanques. Segons les informacions publicades, els Mossos van accedir a l'interior de l'habitatge i, atès que la persona no atenia les indicacions de desistir de la seva actitud i davant del perill imminent tant per a la família com per als agents actuants, van fer ús del dispositiu.
La persona va ser traslladada estable a l'hospital i va traspassar un dia després per una aturada cardíaca. També segons els mitjans de comunicació, l'actuació està enregistrada.
En aquest context, el Síndic ja ha obtingut informació puntual dels responsables del Departament d’Interior i s’ha adreçat a la Direcció General de la Policia per demanar una còpia de la investigació que s'ha dut a terme i les conclusions que se'n desprenen, entre d’altres.
El Síndic ja va obrir una actuació d'ofici el novembre de 2020, arran de la reducció amb una DCE d’una noia a l'entrada en un centre mèdic. En aquella ocasió, el Síndic va concloure que la decisió de fer ús del DCE es va ajustar al que estableix el protocol sobre les situacions en què es poden utilitzar aquests dispositius, en tant que hi havia un risc per a la integritat física de la persona afectada i de terceres persones o dels agents.
No obstant això, també va concloure que la descàrrega elèctrica no va ser adequada ni ponderada. Tot i la complexitat de la situació, es va considerar que disparar sis cops una dona en les circumstàncies en les quals es trobava no s'ajustava als criteris de congruència, oportunitat i proporcionalitat que han de regir tots les intervencions policials.
El gener de 2021, el Síndic va presentar l’informe Expansió, reglamentació i ús de les pistoles elèctriques entre les policies de Catalunya, en què es demanava que el protocol d’ús de les pistoles elèctriques establís el nombre màxim de vegades que es poden prémer com a garantia de seguretat. També es manifestava la necessitat de modificar el protocol d'ús dels DCE pel que fa als supòsits en què no es poden fer servir i prohibir-ne la utilització en cas de manifestacions i concentracions i de menors de divuit anys.