The english version of this page is not available, you are viewing the catalan version

News

La síndica reuneix la Taula d’Emergència Social per parlar dels reptes que cal afrontar davant el context social i econòmic actual

17/10/2022

La Taula es va constituir per abordar l’emergència assistencial derivada de la pandèmia de la covid-19

Es fa explícita la necessitat d’aprovar els pressupostos de 2023 per posar en marxa les polítiques socials a què es va comprometre el Govern

La taxa de risc de pobresa (taxa AROPE) s’ha incrementat des del 2008, i actualment gairebé arriba al 26%

La entitats socials duen a terme una tasca essencial en l’atenció a les persones vulnerables

La síndica de greuges, Esther Giménez-Salinas, ha convocat aquest matí la Taula d'Emergència Social, formada per nou representants de les entitats socials catalanes -Taula del Tercer Sector, DINCAT, Càritas Catalunya, Creu Roja, Amics de la Gent Gran, Banc dels Aliments, Comunitat de Sant'Egidio, Arrels Fundació i Fundesplai– per mostrar la seva voluntat de seguir impulsant aquesta eina i per parlar sobre les línies de futur i els reptes que caldrà afrontar.

La Taula es va constituir l’11 de juny de 2020 sota el mandat del síndic anterior, Rafael Ribó, amb la voluntat d'abordar la urgència assistencial derivada de la covid-19, i detectar necessitats i prioritats per fer recomanacions de canvi i millora a les administracions afectades i al Parlament. Des d’aleshores, la Taula s’ha reunit en diverses ocasions amb el Govern de la Generalitat i representants de les administracions locals per traslladar-los les prioritats i recomanacions de millora per afrontar la crisi generada per la pandèmia i visibilitzar els problemes existents.

Des que va prendre possessió del càrrec, el passat 14 de juliol, la síndica s’ha mostrat preocupada pel complicat context econòmic i social que estem vivint, i ha manifestat que una de les prioritats del seu mandat és l’atenció als més vulnerables. La taxa de risc de pobresa (taxa AROPE-Objectiu UE 2030) ha empitjorat des de l’any 2008, i actualment se situa pràcticament al 26%. L’impacte de la covid, la crisi energètica, la inflació disparada i la guerra d’Ucraïna fa preveure que aquest indicador no pararà de créixer. Aquesta situació fa del tot imprescindible l’aprovació dels pressupostos del proper 2023, per garantir plenament els recursos públics en matèria de polítiques socials.

En aquest context, la síndica recorda que una de les competències de la institució és la defensa dels drets més lligats a les desigualtats econòmiques i socials, per la qual cosa ha refermat el compromís de la institució de canalitzar les queixes i preocupacions del sector.

En aquest sentit, la voluntat és que la Taula deixi de ser una resposta a l’emergència per convertir-se en una eina que, amb la col·laboració de les entitats i els experts, permeti fer un treball més ampli en les temàtiques socials amb més impacte, amb propostes concretes, avaluables i que puguin ser objecte de seguiment. Durant la reunió d’avui també s’ha acordat posar especialment l’accent en els infants, la gent gran i els col·lectius invisibilitats, com ara les persones sense llar o les persones migrades, atès que són la baula més feble de la societat.

Avui per avui, la Taula d’Emergència Social i la interlocució amb el tercer sector són fonamentals atesa la tasca imprescindible que duen a terme les entitats socials, amb total dedicació i entrega. El seu paper de servei públic ha esdevingut una peça clau del sistema de protecció social a l’hora de sostenir el país.

Back