The english version of this page is not available, you are viewing the catalan version

News

La síndica investiga els presumptes abusos sexuals al centre Jesuïtes Casp

06/06/2023

Antic alumnat del centre ha denunciat presumptes abusos sexuals per part d’alguns docents membres de la congregació

Les institucions no han abordat de manera adequada els abusos sexuals

 

Arran de les declaracions i denúncies d’antic alumnat del centre educatiu Jesuïtes Casp, que descriuen conductes inapropiades i presumptes abusos sexuals de membres de la congregació que van exercir com a docents entre els anys setanta i els 2000, la síndica ha obert una actuació d’ofici.

D’acord amb les informacions de què disposa la institució, un dels jesuïtes va ser apartat de les seves funcions l’any 2005, arran d’uns fets inadequats que van ser denunciats per una família. Es recullen també declaracions de presumptes víctimes que expliquen que, en el seu moment, van informar la direcció i el professorat de les conductes d’aquesta persona sense que el centre hi intervingués. Amb posterioritat, s’han recollit més denúncies relatives a altres docents del centre.

En el context d’aquesta actuació, la síndica s’ha adreçat al Consorci d’Educació de Barcelona i a la congregació titular del centre per conèixer les actuacions que s’estan duent a terme per esclarir els fets, escoltar els afectats i saber si hi ha altres casos. Interessa conèixer els resultats d’aquestes actuacions i, en cas que es constatin els fets, es demana si està previst dissenyar accions i polítiques per reparar el mal fet a les víctimes i evitar que aquestes situacions es repeteixin.

Paral·lelament, la sindicatura s’ha posat en contacte amb l’Associació Antics Alumnes Casp i amb el grup d’exalumnes que s’han mobilitzat al llarg de les darreres setmanes per denunciar els fets, amb l’objectiu de posar la institució a la seva disposició.

Tot i l’existència de determinades lleis que protegien els menors, no és fins al 1989, amb la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de l’Infant, que se’ls reconeix com a subjecte de drets i no tan sols com a objecte de protecció.

En aquest context, la síndica es mostra preocupada perquè, tot i la consciència col·lectiva actual, no totes aquestes situacions han sortit a la llum ni s’han abordat de manera adequada des de les institucions.

L’any 2019 la institució ja va posar en marxa una comissió de reparació i prevenció d’abusos sexuals en l’entorn de l’Església catòlica en l’àmbit educatiu, arran del degoteig de casos que van afectar diversos ordes religiosos. Amb l’obertura d’aquesta actuació d’ofici, la institució del Síndic de Greuges valora la possibilitat de reactivar-la, tot treballant en col·laboració amb el Defensor del Poble.

En aquest sentit, el març de 2022, el Congrés dels Diputats va aprovar la creació d’una comissió assessora encarregada d’estudiar i elaborar un informe sobre els abusos sexuals a l’Església i en va encarregar el lideratge al Defensor del Poble.

Back