The english version of this page is not available, you are viewing the catalan version

News

La síndica recorda l’obligació dels agents dels Mossos d’Esquadra d’anar identificats correctament

09/02/2024

Entitats defensores dels drets humans denuncien un cert relaxament en el compliment d’aquesta obligació

La síndica defensa que la identificació és un sistema de garantia per als ciutadans, però també per a la mateixa policia

Quatre associacions de defensa dels drets humans (Amnistia Internacional, Som Defensores, Novact i Irídia) s’han adreçat a la institució per exposar la preocupació davant d’un suposat relaxament de les obligacions d’identificació dels agents dels Mossos d’Esquadra quan duen a terme funcions d’ordre públic.

En concret, les associacions denuncien que, en almenys vuit ocasions des del mes de setembre de 2023, en el transcurs de mobilitzacions socials, una part important dels agents no anaven correctament identificats amb el número d’operatiu policial (NOP) corresponent a la part posterior de l’armilla.

L’obligatorietat de dur el NOP a la part posterior està vigent des de l’any 2013, i s’han anat fent avenços significatius: en l’actualitat es preveu que el codi NOP ha de ser visible en 360 graus, és a dir, que ha d’estar situat al davant, al darrera i al lateral de l’uniforme.

La institució del Síndic de Greuges fa temps que defensa la identificació visible dels membres dels cossos policials, ja que és un sistema de garantia tant per a la ciutadania com per als agents. En els casos en què les funcions d'ordre públic comportin haver de fer ús de la força, la identificació correcta dels agents permet poder depurar responsabilitats en cas de mala praxi i no deixar causes impunes per manca d'identificació. Alhora, també pot ser una garantia per als mateixos agents davant de possibles denúncies falses.

Per estudiar a fons les denúncies d’aquestes quatre entitats, la síndica s’ha adreçat a la Direcció General de la Policia i ha demanat informació sobre els motius pels quals els agents no anaven identificats correctament durant les mobilitzacions socials a què es referien les entitats. També ha recordat la normativa aplicable i ha demanat que s’adoptin les mesures oportunes per donar-hi compliment.

Back