La version française de cette page n'étant pas disponible, vous avez été renvoyé à la version catalane

Actualités

El Síndic acaba la investigació sobre la contaminació de l’aigua per nitrats

27/02/2008

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha fet arribar al Departament de Medi Ambient i Habitatge les conclusions de l'actuació d'ofici que va obrir sobre l'excés de nitrats en xarxes d'aigua. El setembre de 2006 el Síndic va obrir una actuació d'ofici, després de conèixer les dades d'un estudi del Departament de Salut, que evidenciava que 101 xarxes d'aigua tenien una quantitat de nitrats que superaven els límits permesos per la legislació vigent i feien que l'aigua no fos potable.

El Departament de Medi Ambient va informar el Síndic de les alternatives de proveïment que s'han portat a terme als municipis afectats, com ara l'execució de noves captacions, la connexió a altres xarxes o la instal·lació d'una planta de tractament d'aigua per posar fi a la contaminació.
Per verificar la realització d'aquestes actuacions i per saber l'estat actual de l'aigua, el Síndic va demanar informació als ajuntaments afectats. En concret, es va adreçar a 61 municipis dels quals han respost 27.
D'aquestes respostes es desprèn que només l'Ajuntament de la Pera, al Baix Empordà, continua tenint l'aigua que supera els límits de nitrats permesos. L'Ajuntament afirma també que no té cap informació sobre possibles alternatives. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) assegura que està prevista una nova captació per posar fi a la contaminació.
Dos ajuntaments, Forallac (Baix Empordà) i Ventalló (Alt Empordà), han fet arribar al Síndic la seva disconformitat amb actuacions de l'ACA al seu municipi. El Síndic ha traslladat al Departament les queixes dels tres ajuntaments perquè hi pugui intervenir.
La resta de municipis, tot i haver patit algun episodi puntual de contaminació de l'aigua per nitrats, actualment ja no pateixen aquest problema, sobretot arran de les diferents actuacions que s'han fet per posar fi a la contaminació.

Retour