La version française de cette page n'étant pas disponible, vous avez été renvoyé à la version catalane
El Síndic va obrir una actuació d'ofici per investigar com van gestionar les administracions la fuita tòxica del 22 de juliol del 2009 a la planta d'Ercros a Tarragona. La fuita i el núvol tòxic de monòxid de nitrogen que es va formar van obligar a activar el Pla d'emergència exterior del sector químic de Catalunya (PLASEQCAT) i a confinar a casa els veïns de la zona pròxima a la fàbrica.
Després d'estudiar la informació facilitada, el Síndic no detecta indicis d'una actuació irregular de l'Administració que hagi comportat una vulneració del dret a la seguretat dels ciutadans de Tarragona i voltants. L'activació del PLASEQCAT i la consegüent ordre de confinament de la població és la mesura prevista per a aquests casos.
Tot i això, el Síndic considera que l'accident hauria de servir perquè totes les administracions facin una avaluació crítica i detinguda de l'aplicació del PLASEQCAT. Així ho ha fet saber al departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació i a l'Ajuntament de Tarragona.
En concret, el Síndic considera massa llarg l'interval de temps passat des que s'activa el pla fins que s'avisa per missatge de text a l'alcalde de Tarragona (37 minuts). També passa el mateix en la desactivació, informació que arriba per missatge de text a l'alcaldia 26 minuts després de fer-se efectiva. No ajuda a la coordinació entre l'alcaldia i la direcció del Pla el que fet que la informació rellevant sobre l'activació o la desactivació del pla no es traslladi amb agilitat a l'autoritat municipal.
Pel que fa a l'avís a la població cal avaluar, amb vista a properes ocasions, la suficiència o l'excés del temps transcorregut (30 minuts) des de la comunicació de l'accident fins que es va avisar la població.
El Síndic recorda que el PLASEQCAT preveu la creació, durant l'emergència, d'un centre de comandament i lamenta no disposar d'una informació més acurada que permeti conèixer quins càrrecs i responsables van intervenir durant l'emergència i el fet que no s'hagi acreditat la presència al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de la direcció del Pla.