La version française de cette page n'étant pas disponible, vous avez été renvoyé à la version catalane

Actualités

El síndic demana a la defensora de poble que investigui el retard del pagament de les beques als universitaris catalans

11/06/2014

La Generalitat afirma que no va rebre la primera transferència fins el passat 8 d’abril i reclama a l’Estat que faci efectiu el traspàs de la gestió de les beques.

El fet de no cobrar els ajuts fins al final de curs pot afectar la continuïtat en els estudis i vulnerar el principi d’igualtat d’oportunitats.

Cal aclarir si hi ha hagut un greuge comparatiu respecte a la resta de l’Estat.

El Síndic de Greuges de Catalunya considera, d’acord amb la informació facilitada pel secretari d’Universitats i Recerca, que el retard en el pagament de les beques universitàries a Catalunya ha estat responsabilitat del Ministeri d’Educació, organisme que en té la competència, i ha demanat la intervenció de la defensora del poble per aclarir els fets.

El Síndic ha investigat els retards arran de les notícies aparegudes als mitjans de comunicació i ha sol·licitat informació a la Secretaria d’Universitats, que ha comunicat que la Generalitat no va rebre la primera transferència amb fons estatals fins al dia 8 d’abril i que tres dies després ja va fer efectiu el pagament als estudiants.

Atès que l’objectiu de les beques es basa a garantir al màxim la igualtat d’accés i de continuïtat a l’educació universitària, el Síndic alerta que el fet de no cobrar els ajuts fins a final de curs pot vulnerar aquest dret i el principi d’igualtat d’oportunitats.

Quant al fet que Catalunya hagi estat l’última comunitat a rebre els ajuts, el síndic  ha demanat a la defensora del poble que sol·liciti informació al Govern de l’Estat sobre les causes d’aquesta situació i que determini si això comporta un greuge comparatiu per als estudiants catalans respecte als de la resta de l’Estat espanyol.

El Departament d’Economia ha aprofitat per insistir en la necessitat que es faci efectiu el traspàs de competències de la gestió i el pagament de les beques a la Generalitat, d’acord amb la Sentència 188/2001, de 20 de setembre, del Tribunal Constitucional.

Retour