La version française de cette page n'étant pas disponible, vous avez été renvoyé à la version catalane

Actualités

El Síndic vol que tots els espais amb persones privades de llibertat a Catalunya apliquin el Protocol d’Istanbul d’aquí a sis mesos

25/06/2014

Acte de commemoració del Dia Internacional Contra la Tortura (26 de juny)

Impulsarà l’elaboració de protocols propis per a cada tipologia de centre, d’acord amb els principis del Protocol d’Istanbul.

La institució commemora el Dia Internacional contra la Tortura amb una jornada sobre l’aplicació del Protocol d’Istanbul, primer manual per documentar la tortura i les seves conseqüències.

Rafael Ribó es remet als principis sobre la investigació legal de la tortura del capítol III del Protocol per reivindicar l’entrada al CIE.

El Síndic de Greuges de Catalunya, en qualitat d’Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura (ACPT), s’ha fixat com a objectiu que tots els espais on es troben persones privades de llibertat a Catalunya apliquin d’aquí a sis mesos els principis del Protocol d’Istanbul. D’acord amb aquest manual, el síndic liderarà l’elaboració de protocols propis per a cada tipologia de centre.

En concret, impulsarà protocols adaptats, entre altres espais, per a les comissaries de Mossos d’Esquadra, les comissaries de policia local o guàrdia urbana, els centres penitenciaris, els centres educatius de justícia juvenil, els de protecció de menors i les comunitats terapèutiques o centres sociosanitaris.

Aprovat l’any 2000 per les Nacions Unides, el Manual d’investigació i documentació efectiva sobre tortura, càstigs i tractes cruels, inhumans o degradants (conegut com a Protocol d’Istanbul) és el primer conjunt de regles per documentar la tortura i les seves conseqüències. Amb motiu del Dia Internacional Contra la Tortura (26 de juny), el Síndic ha volgut difondre l’aplicació del Protocol i la tasca de les autoritats investigadores, i ha organitzat una jornada centrada en aquest manual.

L'acte, que té lloc el 25 de juny a la tarda, el presentarà el mateix síndic, Rafael Ribó, que donarà pas a Djordje Alempijevic, membre del Comitè per a la Prevenció de la Tortura del Consell d’Europa, encarregat de pronunciar la conferència central.

La ponència d’Alempijevic ha de servir per obrir un debat posterior en què participen Jaume Antich, vocal del Col·legi d’Advocats de Barcelona; Marc Antoni Broggi, president del Comitè de Bioètica de Catalunya; Lluïsa Domingo, representant de la Coordinadora per a la Prevenció de la Tortura, i Jaume Saura, membre de l’Equip de Treball de l’ACPT i president de l’Institut de Drets Humans.

Regulació de l’ACPT i incompliments de l’Estat espanyol

El Síndic ha apel·lat als principis sobre la investigació legal de la tortura del capítol III del Protocol d’Istanbul per reivindicar les seves competències com a autoritat investigadora. A més, ha alertat que els obstacles de l’Administració de l’Estat perquè el Síndic investigui les denúncies de possibles maltractaments d’interns del Centre d’Internament d’Estangers (CIE) de la Zona Franca comporten un incompliment dels principis del Protocol. 

D’acord amb el protocol, el Síndic, atès que és una de les autoritats investigadores, té la facultat i l’obligació d’obtenir tota la informació necessària per a la investigació. No obstant això, s’ha denegat al Síndic l’entrada al CIE de Barcelona en diverses ocasions.

La Llei del Síndic atribueix a la institució, en virtut del Protocol facultatiu de la Convenció de les Nacions Unides contra la tortura i altres tractes o penes cruels, inhumans o degradants, adoptat per l’Assemblea General de les Nacions Unides i ratificat per Espanya, la condició d’Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura i d’altres Tractes o Penes Cruels, Inhumans o Degradants, amb el caràcter d’organisme independent. Algunes de les funcions del Síndic com a ACPT són visitar periòdicament els espais en què es trobin persones privades de llibertat i fer recomanacions a les autoritats competents.

El Govern de l’Estat espanyol té pendent de comunicar al Subcomitè de les Nacions Unides de Prevenció de la Tortura i d’altres Tractes o Penes Cruels, Inhumans o Degradants que el Síndic de Greuges actua com a Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura, fet comporta l’incompliment de la Llei 24/2009, de 23 de desembre, del Síndic de Greuges.

També està pendent de concreció el conveni de col·laboració entre el Defensor del Poble (en funcions de Mecanisme Nacional de Prevenció de la Tortura en l’àmbit espanyol) i el Síndic de Greuges (en funcions de Mecanisme de Prevenció de la Tortura en l’àmbit català).

Retour