La version française de cette page n'étant pas disponible, vous avez été renvoyé à la version catalane
Proposa que es reforcin les mesures d’anonimització de les dades per protegir el dret a la intimitat dels pacients
Constata que l’accés a la informació permetria escurçar, en molts anys, els terminis de recerca i d’investigació de nous tractaments
Insta que es respecti l’accés a projectes liderats per centres de recerca públics i prèviament aprovats per un comitè ètic d’investigació clínica
També demana que es garanteixi que els beneficis que es deriven de la cessió de dades repercuteixin en la sanitat pública
El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha condicionat la idoneïtat del Projecte de valorització d’informació del sistema sanitari català (VISC+) al fet que s’extremin els mecanismes per garantir-ne la utilització correcta. També demana que s’adoptin mesures per protegir el dret a la intimitat i la confidencialitat de què gaudeixen els pacients.
En el marc d’una actuació d’ofici, el Síndic ha investigat els pros i els contres de l’ús de les bases de dades de què disposa el sistema sanitari i ha elaborat un informe amb diverses consideracions i recomanacions, que ha traslladat al Parlament de Catalunya i al Departament de Salut.
D’entrada, el Síndic valora positivament els beneficis del Projecte VISC+, que té com a finalitat aprofitar l’enorme quantitat d’informació generada a partir de les històries clíniques dels pacients, informació que pot facilitar la recerca dels centres d’investigació i, en definitiva, millorar la qualitat assistencial que s’ofereix als pacients. A més, destaca que el Comitè de Bioètica de Catalunya i la Comissió Deontològica del Col·legi de Metges de Barcelona coincideixen que l’accés a la informació permetria escurçar, en molts anys, els terminis de recerca i d’investigació de nous tractaments.
El Projecte té l’empara de la normativa, segons la qual no cal el consentiment explícit dels usuaris per accedir a les dades clíniques amb finalitats epidemiològiques, d’investigació o docència, sempre que abans s’hagi dut a terme un procés d’anonimització de les dades amb garanties.
Dit això, i tot i que és partidari de tirar endavant el projecte de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS), Ribó recorda que la Llei orgànica de protecció de dades atorga una protecció especial a les dades personals sobre salut. A més, defensa el dret dels pacients que ningú que no estigui autoritzat pugui accedir a les seves dades.
Conscient que el risc zero no existeix, i per evitar que les dades caiguin en mans de tercers que en puguin fer un ús interessat i lucratiu, el Síndic proposa que es facin auditories internes i externes i que es prohibeixi i se sancioni el creuament d’informació per pirates informàtics que pugui facilitar la identificació de noms.
També insta que es respecti, com estableix el mateix Projecte VISC+, que només es donarà accés a les dades a projectes liderats per centres de recerca públics i prèviament aprovats per un comitè ètic d’investigació clínica, a excepció, pel que fa al comitè, dels estudis d’estadística descriptiva o d’estadística d’ús intern.
Pel que fa a la informació transmesa a la ciutadania sobre el Projecte VISC+, Ribó alerta que ha estat poca i confosa. Aquest fet ha contribuït a alimentar les crítiques i la desconfiança sobre la seva finalitat real i sobre la suposada vulneració del dret a la intimitat que comporta. Part de l’opinió pública, a més, qüestiona d’entrada les polítiques de dades obertes (Open Data) impulsades per la Generalitat de Catalunya, que advoquen pel lliure accés de la ciutadania a les dades públiques.
El Síndic insta Salut a explicar amb claredat el Projecte, els seus avantatges i inconvenients, perquè la ciutadania se’n pugui formar una opinió fonamentada i perquè els usuaris del sistema sanitari públic sàpiguen que poden exercir el dret a no col·laborar i oposar-se a cedir les dades.
Recomanacions
El Síndic recomana d’una manera especial:
I, a més, també: