La version française de cette page n'étant pas disponible, vous avez été renvoyé à la version catalane

Actualités

Els ombudsman fan una crida perquè es posi fi a les vulneracions de drets de refugiats i migrants

26/04/2016

Alerten de la manca de garanties en les polítiques de retorn i exigeixen una especial consideració als drets dels infants

Reclamen una acció decidida contra la xenofòbia i la intolerancia

La segona de les quatre sessions del seminari Reptes Actuals dels Drets Humans, organitzat pel Síndic i que ha reunit al Saló del Tinell de Barcelona prop d'un centenar d'ombudsman i experts en drets, s'ha caracteritzat per la condemna d’una gran majoria al tractament deshumanitzat de persones migrants i refugiades en les polítiques migratòries de la Unió Europea.

Els ombudsman han reivindicat una Europa oberta a persones migrants i refugiades. Sota el títol "Persones migrades i refugiades", la sessió ha estat presidida per l'ombudsman d'Albània, Igli Totozani, i els ponents principals han estat el vicepresident del Comitè de Peticions del Bundestag, Gero Storjohann, i el representant de la Comissió Nacional de Drets Humans de Mèxic.

Els ponents han destacat que els fluxos migratoris s'han d'abordar des del respecte als drets i als tractats internacionals ratificats, inclòs el Conveni de Ginebra de 1951. En aquesta línia, han recomanat a la Unió Europea que aculli el màxim de refugiats i migrants, i que els reconeguin els drets humans. Això implica la prohibició de maltractaments i retorns col•lectius en calent, l’accés ràpid i complet al sistema sanitari o la necessitat d'acompanyament integral, entre d’altres.

Quant a l'acord de retorn forçat entre la Unió Europea i Turquia, n'han qüestionat la legitimitat i la consideració de Turquia com a país “segur" per a molts dels afectats. A més, han demanat que es revisi el Reglament de Dublín perquè comporti una gestió integrada de les sol•licituds d'asil. També han destacat el seguiment especial i acurat que s'ha de fer dels infants, sobretot dels que viatgen sols.

Finalment, han demanat que els governs promoguin accions decidides contra la xenofòbia i la intolerància que estan aflorant a Europa i s'han compromès a monitoritzar el respecte dels drets de les persones migrades i refugiades per part dels governs.

Retour