La version française de cette page n'étant pas disponible, vous avez été renvoyé à la version catalane

Actualités

Els ombudsman vinculen els atacs a la independència de la institució a regressions democràtiques

27/04/2016

"Un ombudsman independent i dotat de recursos humans i materials és un instrument clau de garantia democràtica i de respecte a l’estat de dret i els drets humans"

El síndic constata en la cloenda del seminari sobre drets humans que el treball en xarxa és decisiu per enfortir la institució de l’ombudsman

L'austeritat com a justificació per suprimir o limitar la independència o les funcions de la institució de l'ombudsman. Aquesta ha estat una de les amenaces a les institucions d'ombudsman destacades en les ponències i el debat final de l’última sessió del seminari sobre drets humans organitzada pel Síndic a Barcelona. L'acte ha reunit durant dos dies ombudsman d'arreu del món, la majoria europeus.

Els participants han destacat que la figura de l'ombudsman és garantia i prova de l'existència d'un sistema polític que respecta l'estat de dret i els drets humans fonamentals. Com ha destacat l'adjunt al Síndic, Jaume Saura, en els conclusions finals "un ombudsman independent i dotat de recursos humans i materials és un instrument clau de garantia democràtica i de respecte a l’estat de dret i els drets humans".

L'ombudsman del Comtat de Dayton-Montgomery (Ohio-EUA) i vicepresidenta de l'IOI, Diane Welborn, ha presidit la taula de ponències. L'ombudsman austríac i secretari general de l'IOI, Günter Kräuter, que ha pronunciat la ponència principal, ha ofert el suport de l'IOI a les institucions en risc de perdre independència o fins i tot de ser suprimides.

En aquest sentit, l'exombudsman de La Rioja, institució que va ser eliminada per la racionalització de recursos aplicada pel Govern espanyol, ha explicat la seva experiència. María Bueyo Díez ha lamentat que l'amenaça més gran als ombudsman és la limitació pressupostària que els impedeixi dur a terme la seva tasca adequadament.

Per part de l'Ombudsman d'Eslovàquia, Pavel Zilincik ha destacat tres paraules clau en l'exercici de la seva tasca: persistència, cooperació i confiança.

Els discursos finals han reunit a la taula de ponents el president de l'IOI i ombudsman de Namíbia, John Walters; l'ombudsman de Portugal i president de la FIO, José de Faria Costa; l'ombudsman espanyola, Soledad Becerril, i el síndic, Rafael Ribó. Com a organitzador i director europeu de l'IOI, Ribó ha agraït la participació a tots els assistents i ha destacat que el treball en xarxa és decisiu per enfortir la institució de l’ombudsman.

Retour