La version française de cette page n'étant pas disponible, vous avez été renvoyé à la version catalane

Actualités

El Síndic analitza en una jornada la prevenció contra els possibles maltractaments de les dones privades de llibertat

28/06/2016

Es destaca l'efecte preventiu de les visites sense preavís del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura (MCPT)

La institució organitza les ponències amb motiu del Dia de les Víctimes de la Tortura

Les regles de Bangkok, els CIE i el dret a la salut de les dones en centres penitenciaris centren les conferències i els debats

El Síndic de Greuges de Catalunya ha commemorat aquest dimarts, 28 de juny, el Dia Internacional de Suport a les Víctimes de la Tortura (26 de Juny), amb una jornada dedicada als drets de les dones privades de llibertat. L'acte ha abordat la lluita contra els maltractaments i les pràctiques abusives que puguin tenir lloc als espais on hi ha presència de dones detingudes.

La jornada ha tingut lloc a la seu del Síndic, amb la participació d'expertes de diversos àmbits. Noelia Igareda, doctora en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona, ha pronunciat la ponència marc: Les regles de Bangkok per al tractament de les dones recluses i la situació a Catalunya.  

Teresa Pifarré, subdirectora del CP Dones de Barcelona; Cristina Fernández Bessa, professora de Dret Penal de la Universitat de Barcelona; Olga Casado, membre de l’MCPT, i Isabel Hernández, coordinadora de la Unitat de les Mesures d’Internament en Centre, de la Fundació IRES, han participat en la taula rodona. Aquesta s'ha centrat, entre altres temes, en la situació de precarietat de les dones als CIE i les mancances per donar compliment al dret a la salut de les internes en centres penitenciaris.

La Jornada ha tingut com a objectiu posar de manifest l'especial vulnerabilitat del col·lectiu de dones privades de llibertat i la necessitat d'extremar les precaucions i les actuacions preventives. En aquesta línia, l'adjunt general, Jaume Saura, ha explicat la tasca de l’MCPT, que fa visites sense preavís de manera regular a centres penitenciaris i a altres espais de detinguts. Segons Saura, aquesta pràctica, d'acord amb el Protocol facultatiu de les Nacions Unides (OPCAT), que acaba de complir 10 anys, comporta un efecte preventiu i dissuasiu de possibles maltractaments contra les dones detingudes.

El síndic, Rafael Ribó, ha insistit en la importància dels ombudsman per defensar i preservar els drets humans i combatre qualsevol pràctica abusiva que els pugui posar en risc.

Programa  

Retour