La version française de cette page n'étant pas disponible, vous avez été renvoyé à la version catalane

Actualités

El Síndic insta la Generalitat que agiliti l'actualització del cens de símbols franquistes

01/07/2016

Alerta que gairebé han transcorregut deu anys des que es va aprovar la Llei 52/2007, de memòria democràtica, que obliga a retirar els monuments

Constata que el cens no inclou l’existència d'alguns símbols i que tampoc no té en compte altres casos en què la retirada ja s'ha fet efectiva

Demana que s'inclogui al cens el Sagrat Cor i la Creu, de Sant Carles de la Ràpita, i que es retirin els monuments de Vilalba dels Arcs i Tortosa

El Síndic de Greuges de Catalunya considera que, transcorreguts gairebé 10 anys des que es va aprovar la normativa que obliga les administracions a retirar els símbols d'exaltació del règim franquista, és necessari que s'actualitzi al més aviat possible el cens dels esmentats monuments que perviuen actualment a Catalunya. Així ho ha recomanat al Departament d'Afers i Relacions Institucionals, organisme del qual depèn el Memorial Democràtic, institució que l'any 2010 va elaborar el cens actual.

El Síndic ha emès aquesta recomanació en el marc d'una investigació oberta a partir de les informacions publicades als mitjans de comunicació que evidenciaven que el cens de monuments franquistes del Memorial Democràtic no estava actualitzat. Després de demanar i analitzar les informacions pertinents, s'ha constatat que el cens no inclou l’existència d'alguns  d'aquests monuments i que tampoc no té en compte alguns casos en què la retirada ja s'ha fet efectiva.

El Síndic ha recomanat que s’agiliti el procés d'identificació i actualització del cens després que l'Administració de la Generalitat l'informés que els pressupostos del 2016, que no s'han arribat a aprovar, preveiessin una dotació pressupostària per portar a terme aquesta actualització.

La identificació dels símbols franquistes és el pas previ a la seva retirada, d'acord amb l'esmentada Llei estatal 52/2007, del 26 de desembre, coneguda com a Llei de memòria històrica o de memòria democràtica.

Amb l’entrada en vigor d'aquesta normativa es reconeixen i s’amplien drets i s’estableixen mesures en favor d’aquells que van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i la dictadura, i es propugna la supressió d’aquest tipus de construccions d’enaltiment del bàndol vencedor de la Guerra Civil espanyola i del règim polític totalitari que en va resultar.

En aquest sentit, ha demanat que s'identifiqui com a símbol franquista el Sagrat Cor i la Creu, situat a la Torre de la Guardiola, a Sant Carles de la Ràpita.

A principis de l’any 2016 el Síndic va emetre una resolució en què recomanava a l’Ajuntament de Tortosa que retirés el monument commemoratiu de la batalla de l'Ebre. En aquella resolució, Rafael Ribó destacava que la retirada del monument és una obligació legal que l’Ajuntament ha de promoure.

En termes similars s'ha adreçat més recentment a Vilalba dels Arcs, quan l'Ajuntament li ha comunicat la seva intenció de promoure una consulta popular sobre si s'havia de retirar el monument, situat a la plaça de la Vila, amb l'acord previ de retirar la inscripció de la seva part frontal.

El Síndic alerta de l’assignatura pendent a l’Estat espanyol d’afrontar el passat i fer justícia, tal com destaca un informe del relator especial de les Nacions Unides per a la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no-repetició, Pablo de Greiff. 

Pel que fa a les garanties perquè no es repeteixin determinats fets i conductes, el Síndic demana respecte, polítiques pedagògiques i un compromís ferm de les autoritats perquè adoptin mesures concretes.

Retour