La version française de cette page n'étant pas disponible, vous avez été renvoyé à la version catalane

Actualités

El Síndic reclama el reconeixement explícit de les seves competències en la nova llei per a la igualtat de tracte

03/07/2017

L'adjunt general defensa en la compareixença parlamentària sobre el Projecte de llei la tasca exercida per la institució en aquest àmbit

Argumenta que des que té el mandat de defensar la igualtat específica entre homes i dones l'increment d'actuacions d'aquest àmbit ha estat d'un 775% i en el cas dels drets LGTBI han augmentat un 327%

Qüestiona que la proposta no inclogui sectors d'intervenció com el de l'ordre públic i la privació de llibertat i que un sol article prevegi tots els col·lectius vulnerables

L'adjunt general al Síndic, Jaume Saura, ha comparegut aquest dilluns 3 de juliol a la comissió parlamentària del Projecte de llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació. I ho ha fet amb la reclamació expressa que la nova normativa reconegui explícitament l'encàrrec i les competències del Síndic com a garant dels drets en l'àmbit de la igualtat entre homes i dones i del col·lectiu LGTBI, la qual cosa el redactat actual no preveu.

A parer del Síndic, les xifres avalen la petició que la nova normativa inclogui una referència explícita del paper de la institució en la defensa de drets en temes d'igualtat. Des que va entrar en vigor la Llei 11/2014, de defensa dels drets LGTBI, fins al 31 de desembre de 2016, el Síndic ha registrat 58 actuacions relacionades amb aquest àmbit. Els dos anys anteriors (2012-2013) només en va rebre 11. L'increment d'actuacions ha estat del 327,3%.

També ha estat notable l'augment d'actuacions en l'àmbit d'igualtat de gènere, en què de 7 actuacions dutes a terme entre els anys 2012 i 2014 s'ha passat a fer-ne 35 en un any i mig de funcionament de la llei.  Això comporta una variació del 775%.

La possible supressió de l'article que permet al Síndic demanar sancions en l'àmbit LGTBI suposa, segons el Síndic, fer un pas enrere. A més, la institució ja l'ha emprat i ha servit de referència per a la Comunitat de Navarra, que l'ha inclòs en la seva normativa.

Pel que fa a la proposta de crear un òrgan específic de garantia per a la igualtat de tracte i la no-discriminació, Saura ha considerat que és una bona mesura i necessària, però ha alertat que aquest òrgan no gaudeix de la independència dels ombudsman i que el Síndic el podrà supervisar i fer-li recomanacions, si cal.

Sobre altres aspectes de la nova normativa en procés de debat, el Síndic defensa la idoneïtat d'una llei general. Amb relació al text vigent, assenyala diverses mancances o aspectes que cal millorar. Així, no es preveuen sectors d'intervenció que sí que s'inclouen en la Llei de defensa dels drets LGTBI. Aquest és el cas de l'ordre públic i la privació de llibertat. D'altres àmbits, com ara salut o educació, estan poc desplegats i són poc concrets.

En la seva compareixença, l'adjunt ha recomanat que es tinguin en compte les peculiaritats dels col·lectius vulnerables (infants, gent gran, persones discapacitades), que ara s'inclouen en un únic article de la llei. També ha suggerit que s'afegeixi un article dedicat a l'atenció i la reparació de les víctimes.

Finalment, ha reivindicat la presència del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), que ara s'omet.

Saura ha avançat que la pròxima setmana presentaran en comissió parlamentària els informes corresponents a aquests dos àmbits.

Retour