La version française de cette page n'étant pas disponible, vous avez été renvoyé à la version catalane

Actualités

El comissari europeu de Drets Humans ha comunicat al síndic de greuges que ha demanat que s’investiguin les càrregues policials de l’1-O

09/10/2017

El síndic de greuges ha enviat puntualment informació al comissari sobre el context social i polític a Espanya i a Catalunya

Nils Muižnieks ha fet pública la carta que va enviar el 4 d’octubre al ministre de l’Interior espanyol

També ha fet pública la resposta del ministre, que desestima el requeriment i defensa l’actuació de les forces de seguretat

“Us insto que assegureu, amb la col·laboració d’altres organismes responsables de la seguretat, que es duguin a terme, de forma àgil, independent i efectiva,  investigacions sobre les acusacions contra els cossos policials de fer un ús desproporcionat de la força el passat 1 d’octubre a Catalunya”. Aquest és el requeriment que el comissari europeu de Drets Humans ha enviat recentment (4 d’octubre) al ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido. El síndic de greuges ha enviat puntualment al comissari informacions sobre el context social i polític a Espanya i Catalunya; en concret, li ha traslladat informació sobre l’actuació de les forces de seguretat de l’Estat durant l’1 d’octubre i la voluntat de la institució de dilucidar responsabilitats judicials i policials.

Tot i la contundència de Nils Muižnieks, el ministre ha desestimat la recomanació en una carta en la qual manifesta que “les forces i els cossos de seguretat de l’Estat, seguint instruccions del poder judicial, van actuar amb prudència i proporcionalitat”.

El síndic, que segueix endavant amb les seves investigacions i ja ha rebut prop de 200 escrits sobre aquesta situació, considera que cal arribar fins al fons de la qüestió i garantir que no es torni a repetir.

Rafael Ribó també va traslladar la gravetat dels fets, a banda del comissari europeu de Drets Humans, a la defensora del poble europeu, l’Alt Comissionat de l’ONU pels Drets Humans, el president de l’Institut Internacional de l’Ombudsman i els defensors autonòmics.

Entre els organismes internacionals de defensa de drets que fins ara s’han pronunciat en contra de la violència exercida per les forces de seguretat destaquen el Congrés de Poders Locals i Regionals Europeu, l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa, i també l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans i del relator especial per a la llibertat d’expressió i opinió.

El síndic també ha tingut coneixement que Amnistia internacional conclou, en l’informe elaborat per observadors, que hi ha hagut un ús excessiu i innecessari de la força per part de la policia sobre persones indefenses i l’ús de pilotes de goma, i també que Human Rights Watch també n’està elaborant un.

Enllaç a les cartes publicades pel Comissari Europeu de Drets Humans 

Retour