La version française de cette page n'étant pas disponible, vous avez été renvoyé à la version catalane
Cal delimitar els comportaments punibles com a tràfic de persones de manera diferenciada de les actuacions de defensa dels drets humans
Les lleis del mar obliguen qualsevol embarcació a rescatar les persones que naufraguen en aigües internacionals
També demana al Defensor del Poble que supervisi l'actuació de l'Estat en aquest cas
Per aquest motiu, el Síndic ha demanat la intervenció de l'Estat espanyol per mitjà d'una carta enviada al ministre d'Afers Exteriors, Alfonso Dastis. En l'escrit el Síndic l'insta a adoptar les mesures oportunes per defensar els drets en risc de les persones membres d'Open Arms implicades en aquest cas, suposadament, per haver afavorit la immigració clandestina en negar-se a entregar a Líbia 218 persones rescatades en aigües internacionals. El Síndic s'ha adreçat, a més, al Defensor del Poble per demanar-li que, ateses les seves competències, actuï d'ofici i supervisi l'actuació de l'Administració de l'Estat.
Pel que fa al Ministeri d'Exteriors, també li ha reclamat que, en el marc de la Unió Europea, intervingui perquè s'aclareixin i es delimitin els comportaments punibles com a tràfic de persones de manera diferenciada de les actuacions que tenen l'objectiu de defensar els drets humans.
Sobre aquesta qüestió, arran d'una intervenció de l'Ararteko, els ombudsmans assistents a la jornada d'àmbit europeu sobre drets humans i reptes, organitzada pel Síndic a Barcelona l'any 2017, van acordar exigir als estats de la Unió Europea que l'assistència humanitària a persones migrants i refugiades fos exclosa de la persecució penal prevista per al tràfic de persones. En aquesta situació també s'hi ha trobat l'activista Helena Maleno, del col·lectiu Caminant Fronteres, que duu a terme la seva activitat al Marroc.
L'associació Proactiva Open Arms va crear-se el setembre de 2015 amb l'objectiu de suplir la inacció dels governs membres de la Unió Europea davant la necessitat d'abordar des del respecte dels drets humans els moviments migratoris. La seva missió és dur a terme les tasques de salvament de les persones que intenten creuar el Mediterrani per fugir de les situacions de conflicte armat a l'Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica. En aquest sentit, a parer del Síndic, resulta inexplicable que l'actuació de l'ONG es vinculi a les màfies que trafiquen amb éssers humans.
En el seu escrit el Síndic també argumenta que les lleis del mar obliguen qualsevol embarcació a rescatar les persones que naufraguen en aigües internacionals. A més, el dret internacional prohibeix el refoulement (devolució) de persones a països en què poden ser perseguides per motius de discriminació.
En una declaració de l'any 2015, el Síndic ja evidenciava que per evitar tragèdies com la de Lampedusa tots els governs implicats i la Unió Europea hi havien de destinar més recursos i aplicar les mesures adequades. També recomanava que es fes pedagogia i se sensibilitzessin la ciutadania i l'opinió pública del drama que hi ha darrere dels fenòmens de la immigració. A més, demanava directament a les institucions de defensa de drets que s'impliquessin per aportar solucions i prevenir tragèdies futures, i per posar fi a les causes de la tragèdia humanitària.