La version française de cette page n'étant pas disponible, vous avez été renvoyé à la version catalane

Actualités

El síndic reclama explicacions i responsabilitats sobre l'omissió entre cossos policials del paper de l’imam de Ripoll

24/07/2018

Compareixença Comissió d’Investigació dels atemptats d’agost 2017

Exigeix mesures per millorar la coordinació entre les unitats antiterroristes dels diversos cossos policials catalans i estatals

Insta a reunir de manera periòdica i normalitzada, i sempre que les circumstàncies ho aconsellin, la Junta de Seguretat de Catalunya

Cal consolidar la presència de ple dret dels Mossos d’Esquadra al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO)

Les administracions han de fomentar un discurs d’integració i de prevenció de conductes racistes, discriminatòries o d’enaltiment de la violència i de l’odi

Subratlla la importància de la lluita contra la segregació escolar amb vista a la prevenció

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha comparegut al Parlament aquest dimarts 24 de juliol de 2108 davant la Comissió d’Investigació dels atemptats de l’agost de 2017 i ha exposat les principals conclusions i recomanacions recollides en l'informe Prevenció de la radicalització i el terrorisme a Catalunya, presentat el novembre de 2017.

En la seva intervenció, el síndic ha reclamat una investigació exhaustiva i transparent sobre la condició de confident policial o no d’Abdelbaki Es Satty, conegut com l’imam de Ripoll, i si això va afectar d’alguna manera la coordinació entre cossos, amb les responsabilitats que se’n derivin.

Quant al paper de les forces de seguretat, el síndic ha qüestionat la paralització de la Junta de Seguretat de Catalunya durant més de vuit anys. Aquest fet, segons diu l’informe, és d’una gravetat extrema i més tenint present que des de fa quasi tres anys Espanya està en un nivell 4 sobre 5 d’alerta terrorista. El síndic no descarta que l’Estat pugui tenir algun tipus de responsabilitat jurídica.

El 10 de juliol de 2017 va tenir lloc una reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya. La darrera havia tingut lloc el 3 de març de 2009: vuit anys i quatre mesos sense cap reunió. Del 2004 al 2009, la Junta s’havia reunit de manera pràcticament anual. El síndic, que considera que això és molt greu, insta a reunir de manera periòdica i normalitzada, i sempre que les circumstàncies ho aconsellin, la Junta de Seguretat de Catalunya

Seguint amb les recomanacions, el síndic ha incidit especialment en la necessitat de consolidar la presència de ple dret del Cos de Mossos d’Esquadra al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), que és el màxim òrgan de coordinació en la informació contra el terrorisme a l’Estat espanyol. I, en la mateixa línia, ha recomanat que es materialitzi de manera immediata la presència del Cos de Mossos d’Esquadra, amb la consideració d’autoritat competent, dins l’Europol, i també a la resta d’organismes de coordinació i d’intercanvi d’informació a escala internacional.

Amb vista a la prevenció, el síndic ha incidit que les administracions han de fomentar un discurs d’integració i de prevenció de conductes racistes, discriminatòries o d’enaltiment de la violència i de l’odi, posant l’èmfasi en la població jove que està immersa en un procés de recerca d’identitat.

En l’àmbit educatiu, ha destacat la importància de l’escola com a institució que fomenti la interculturalitat i la diversitat com a valors positius, amb vista a formar ciutadans per viure en una societat plural i inclusiva. També ha posat l’accent en la lluita contra la segregació escolar, i ha apuntat a l’elevat índex de concentració de població migrant en determinats centres educatius.

Retour