La version française de cette page n'étant pas disponible, vous avez été renvoyé à la version catalane
El síndic els ha lliurat l'informe sobre els fets de l'1 d'octubre i l'aplicació de l'article 155, que es debatrà el 7 de novembre al Ple del Parlament
Rafael Ribó, síndic de greuges de Catalunya i president europeu de l'IOI (Institut Internacional de l'Ombudsman), s'ha desplaçat aquests dies 30 i 31 d'octubre de 2018 a Estrasburg i a París per reunir-se amb les principals autoritats europees en l'àmbit dels drets.
A Estrasburg s'ha reunit amb el secretari general del Consell d'Europa, Thorbjørn Jagland; la comissària europea de Drets Humans, Dunja Mijatović; el responsable del Departament d'Afers Jurídics i Drets Humans del Secretariat de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, Günter Schirmer, i el secretari general del Congrés de Poders Locals i Regionals, del Consell d'Europa.
Ribó s'ha reunit per separat amb tots ells per abordar el paper que correspon als ombudsmans europeus en moments difícils de la història de l'Europa comunitària. Ha posat l'accent en els reptes i els obstacles que cal abordar, com ara el populisme, la xenofòbia i els retrocessos en matèria de drets humans.
Aquestes qüestions es van tractar amb profunditat a Barcelona els anys 2016 i 2017 en el marc de dos seminaris en què van participar ombudsmans de tot el món i que van donar lloc a dos declaracions conjuntes de tots els assistents. La tasca de l'ombudsman i les contribucions que aquesta figura pot fer en la conjuntura actual també s'han debatut en l'últim congrés europeu de l'IOI, celebrat recentment a Brussel·les, en el qual el focus va ser la participació −des de l'àmbit local al global−,la transparència, i l'aplicació i la utilitat de les normatives internacionals en la tasca dels defensors.
En el marc de les trobades, el síndic ha informat el Consell d'Europa sobre la situació a Catalunya, i li ha recordat la necessitat d'exigir al Govern espanyol l'informe ja compromès sobre l'actuació policial de l'1 d'octubre del 2017, alhora que ha proposat que s'estudiï la possibilitat d'enviar observadors als judicis dels dirigents i parlamentaris catalans. En el marc de les reunions, els ha lliurat l'informe del Síndic La vulneració de drets fonamentals i llibertats públiques en ocasió de la reacció penal a l'1-O i l'aplicació de l'article 155 CE, de maig del 2017.
També s'ha reunit amb la comissària europea de Drets Humans, amb qui ha abordat qüestions de preocupació d'ambdues institucions, com ara els fluxos migratoris i els drets humans emergents.
La reunió de la Comissió de Venècia, que ha tingut lloc a l'oficina del Consell d'Europa a París el dimecres 31 d'octubre, té com a objectiu treballar el document sobre principis per a la protecció i la promoció de les institucions de defensors (Principis de Venècia). Per elaborar-lo, s'han consultat els principals organismes i institucions de referència en drets humans.
A la reunió de París, hi són representats l'IOI (Institut Internacional de l'ombudsman), l'Associació de Mediadors i Ombudsman de la Francofonia (AOMF), la Federació Iberoamericana d'Ombudsman (FIO), la Xarxa Europea d'Institucions Nacionals de Drets Humans (ENNHRI) i l'Associació d'Ombudsman de la Mediterrània.