La version française de cette page n'étant pas disponible, vous avez été renvoyé à la version catalane

Actualités

COMUNICAT AMB MOTIU DEL SEGON ANIVERSARI DELS ATEMPTATS 17-A

16/08/2019

El Síndic de Greuges de Catalunya, amb motiu de l’aniversari dels atemptats de Barcelona i Cambrils d’ara fa dos anys (17 i 18 d’agost de 2017), demana una explicació parlamentària i vol manifestar la seva solidaritat amb les víctimes i les seves famílies, algunes de les quals s’estan trobant amb dificultats insòlites per obtenir el reconeixement i el suport que mereixen per part del Ministeri de l’Interior.

És inadmissible que tota la investigació parlamentària al Congrés de Diputats sigui la compareixença a la Comissió de Secrets Oficials del director del CNI, que la resta de diputats i la ciutadania no han conegut.

Així mateix, en la línia de l’informe Prevenció de la radicalització i el terrorisme a Catalunya, lliurat i debatut al Parlament de Catalunya, el Síndic reitera que en les darreres setmanes han aparegut informacions contradictòries que apunten al caràcter de confident de l’imam de Ripoll i que això podria haver tingut alguna repercussió negativa a l’hora de detectar-ne la radicalització i prevenir els atemptats, sense que hi hagi hagut cap resposta oficial a aquest respecte. En sentit positiu, el Síndic es congratula que el Cos de Mossos d’Esquadra finalment hagi estat admès com a membre de ple dret del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), però continua reclamant aquest mateix reconeixement a escala internacional (EUROPOL). 

Per aquest motiu, el Síndic manifesta i reitera que:

1. Cal que el Govern de l’Estat aclareixi de manera exhaustiva i pública els fets que van conduir als atemptats de fa dos anys. I cal una explicació a fons en seu parlamentària, a les Corts Generals.

2. Cal integrar plenament la Policia de la Generalitat–Mossos d’Esquadra als àmbits de coordinació policial europea. 

3. Cal investigar si els Mossos van rebre tota la informació de què disposaven el CNI o els cossos i les forces de seguretat de l’Estat i si la coordinació entre els diversos cossos policials va ser la correcta. 

4. Cal investigar i aclarir si Abdelbaki es Satty era confident del Centre Nacional d’Intel·ligència i quin coneixement tenia el CNI de les seves passes els dies previs als atemptats.

5. Cal donar tot el suport institucional a les víctimes dels atemptats, particularment les que han patit danys psicològics. Barcelona, 16 d’agost de 2019

Retour