La version française de cette page n'étant pas disponible, vous avez été renvoyé à la version catalane
Davant la publicació avui de la sentència de la Sala Penal del Tribunal Suprem (TS) en la causa especial 20907/2017, el Síndic de Greuges de Catalunya considera necessari recordar que si ens trobem en aquesta greu situació és principalment per la reiterada manca de diàleg institucional des de fa com a mínim quinze anys per tractar de resoldre problemàtiques històriques i de caràcter eminentment polític.
Amb independència d’una anàlisi profunda de la sentència en les properes setmanes, el Síndic reitera, com ha assenyalat en nombrosos informes i comunicats dels darrers anys, i dins del respecte al poder judicial i les seves sentències, que els fets ocorreguts a Catalunya durant la tardor de 2017 van constituir l’exercici dels drets fonamentals d’expressió i de manifestació. La consideració d’aquestes expressions dins del tipus penal de sedició i les penes imposades per aquests fets resulten manifestament desproporcionades. El Síndic crida l’atenció sobre el possible impacte de la sentència en la interpretació de l’abast dels drets i les llibertats fonamentals i, com ha fet fins ara, seguirà amatent a la seva garantia i respecte. Properament, presentarà un informe sobre aquesta qüestió.
En qualsevol cas, ni la sentència del TS ni el procés electoral en què estem immersos haurien d’impedir l’immediat inici d’un diàleg constructiu, obert i omnicomprensiu per aconseguir una solució política al conflicte. Aquest diàleg no s’ha de cenyir només a l’àmbit polític i institucional, sinó que ha de tenir lloc, alhora, entre les societats civils de Catalunya i la resta de l’Estat, d’una banda, i entre els actors de totes les sensibilitats polítiques i socials de Catalunya, de l’altra. I, en aquest marc, totes les parts haurien de tenir el coratge de reconèixer els errors comesos al llarg d’aquest procés.
Un element clau per facilitar el diàleg polític seria la posada en llibertat al més aviat possible dels líders polítics i socials condemnats. En aquest sentit, el Síndic demana que el Govern i les Corts Generals que surtin de les eleccions del 10 de novembre explorin la via més ràpida per posar en llibertat les persones condemnades.
Aquest comunicat s’eleva a la comissària europea de Drets Humans del Consell d’Europa, al president de l’Assemblea Parlamentària de la mateixa organització, a l’alta comissionada pels Drets Humans de les Nacions Unides i a la comunitat internacional i estatal de defensors.