La version française de cette page n'étant pas disponible, vous avez été renvoyé à la version catalane

Actualités

El Síndic analitza les actuacions policials en les manifestacions posteriors a la sentència del Tribunal Suprem i intervé amb urgència per l’ús de bales de goma per part de la Policia Nacional

15/10/2019

Rafael Ribó vol aclarir el presumpte incident en què una persona pot haver perdut un ull a causa de l’impacte d’una pilota

La investigació del Síndic abastarà l’actuació de les forces de seguretat en les manifestacions que s’estan produint com a reacció de la sentència

El Síndic de Greuges analitzarà l’ús de bales de goma per part de la Policia Nacional en les manifestacions posteriors a la sentència del Tribunal Suprem. Segons informacions emeses, una persona pot haver perdut un ull com a conseqüència de l’impacte d’una pilota de goma ahir al Prat, incident que el Síndic vol aclarir amb urgència.

La investigació s’integra dins d’una actuació d’ofici oberta aquest mateix dimarts 15 d’octubre, que té per objectiu analitzar l’actuació de les forces i els cossos de seguretat, en la seva funció de manteniment de l’ordre públic, en les múltiples manifestacions que s’estan produint arreu de Catalunya com a reacció a la sentència 459/2019 del Tribunal Suprem.

En aquest sentit, ha demanat informació a la Direcció General de la Policia sobre la intervenció del cos de Mossos d’Esquadra en l’ocupació de l’estació de Sants diumenge 13 d’octubre passat, i en les diverses accions reivindicatives del dia d’ahir, especialment a l’aeroport de Barcelona-el Prat.

També ha demanat informació al Ministeri de l’Interior, pel que fa a la participació del cos de Policia Nacional en la contenció de les manifestacions a l’aeroport i en altres punts de la ciutat de Barcelona.

Cal recordar que l’any 2013 el Parlament de Catalunya va aprovar una resolució en què s’instava la prohibició d’aquest armament a Catalunya; resolució que va conduir el Departament d’Interior a excloure les pilotes de goma del material antiavalots del cos de Mossos d’Esquadra. El Síndic havia demanat una moratòria del seu ús des de l’any anterior.

El Síndic seguirà vetllant perquè les actuacions policials estiguin guiades pels criteris d'oportunitat, necessitat, congruència i proporcionalitat, tot ponderant l’exercici del dret fonamental de manifestació amb el manteniment de l’ordre públic.

Retour