La version française de cette page n'étant pas disponible, vous avez été renvoyé à la version catalane
L'allargament de les mesures de confinament comporta afectacions en la salut i el desenvolupament dels infants
S'han de garantir els drets d'esbarjo i lleure de tots els infants i adolescents, i també l'exercici físic i el contacte amb el medi natural
Cal atendre les especificitats per raó d'edat i circumstàncies personals que es considerin per fer efectiu aquest dret, tot respectant les restriccions de distanciament i higiene que es requereixin
Cal que es comuniquin les solucions preses de manera adequada i específica als infants i adolescents afectats
El dia 27 de març el Síndic va emetre una resolució en què demanava que es considerés l'interès primordial dels infants i adolescents en totes les mesures preses per gestionar la crisi sanitària de la COVID-19.
Entre les recomanacions que feia arribar a les autoritats competents ja demanava que es valorés ajustar les mesures de confinament de manera prudent però específica perquè els infants i adolescents poguessin fer alguna activitat a l'aire lliure o d'exercici físic, tot mantenint les distàncies de seguretat i en funció de l'edat i les necessitats de l'infant.
Després d'haver transcorregut gairebé un mes des de l'emissió d'aquella resolució, i un cop acordada la segona ampliació de l'estat d'alarma decretat el dia 14 de març fins al dia 26 d'abril, el Síndic veu convenient adreçar-se de nou a les institucions i autoritats competents perquè es plantegi de nou la conveniència de flexibilitzar les mesures de confinament per preservar els drets dels infants.
El dia 8 d'abril el Comitè de Drets dels Infants ha alertat sobre els greus efectes físics, emocionals i psicològics de la pandèmia de la COVID-19 en els infants i ha instat els estats a protegir els drets dels infants. Entre altres qüestions, remarca la necessitat que s'explorin solucions creatives i alternatives perquè els infants puguin gaudir dels seus drets al descans, al lleure, a l'oci i a les activitats culturals i artístiques. Entre les solucions proposades pel Comitè s'inclouen activitats supervisades a l'aire lliure almenys una vegada al dia i amb respecte als protocols de distanciament físic i altres estàndards d'higiene.
En data 10 d'abril el Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya (CNIAC), l'òrgan de participació i representació dels infants i adolescents a Catalunya, emet un manifest en què pretén donar a conèixer la veu dels infants i els adolescents amb relació a les mesures preses per fer front a la COVID-19 i exposa, entre altres consideracions, la necessitat que es permeti que els infants més petits puguin sortir al carrer per garantir el seu dret a la salut i al desenvolupament.
En data 7 d'abril la Plataforma per la Infància, que agrupa diferents entitats que treballen amb infants a Espanya, també demana la possibilitat d'habilitar espais exteriors per torns i supervisió, perquè, sense posar en risc a ningú, es permeti als infants sortir al carrer, jugar i fer una mínima activitat física. I tot i entenent la necessitat de garantir el confinament, es considera important que es prioritzi la relaxació de les mesures del confinament quan sigui possible.
L'OMS, per la seva banda, des del mes de març ha estat alertant de les conseqüències del confinament en la salut mental, les addiccions i l'estabilitat emocional dels infants i joves, i també del conjunt de la població, però ha estat en un article de la prestigiosa revista mèdica The Lancet del dia 6 d'abril en què s’exposaven els importants efectes emocionals, somàtics i psicològics que havia tingut en els infants el confinament a la Xina, la qual cosa ha significat una major atenció de les autoritats i institucions sobre aquesta qüestió.
Així, aquest article fa referència a una major tendència a l'obesitat, hipologia muscular, increment de la irritabilitat, plor incontrolat, malestar, apatia, decaiguda, desassossec, ansietat. A mitjà termini també es feia referència a l’augment d'oposicionisme, alteració de l'humor, tristesa immotivada i cefalees i mals de panxa, fruit de la somatització per la sobreadaptació dels infants a una situació anòmala que comporta la limitació de moviment i sortida a l'exterior. També adverteix dels efectes adversos de la sobreexposició a les pantalles durant el confinament, que pot generar conductes de dependència i addicció, i també la major exposició a situacions de violència i agressivitat per la invisibilització d'aquestes situacions quan es produeixen en l'àmbit intrafamiliar i no hi ha altres recursos ni serveis que puguin intervenir-hi.
La major part de països de la Unió Europea ha adoptat mesures que permeten conciliar el dret a la mobilitat, l'exercici físic i el contacte amb el medi natural d'infants i adolescents amb les restriccions per evitar la propagació del virus.
Recentment, s'ha donat a conèixer a través dels mitjans de comunicació l'encàrrec que ha fet el Ministeri de Sanitat a l'Associació Espanyola de Pediatria perquè creï un grup de treball per valorar els condicionants per al desconfinament dels infants. D'acord amb la informació que s'ha fet arribar als mitjans, aquest document podria especificar quins infants, per diversos motius, podrien ser prioritaris a l'hora de permetre que sortissin de les seves llars sense posar-los en risc ni a ells ni al conjunt de la societat.
El Síndic entén que la regulació i el control d'aquests supòsits pot resultar complicada i pot comprometre les mesures de protecció i contenció de la propagació del virus, però vol posar l'atenció en l'exigència que es valorin aquestes necessitats específiques per poder ajustar de manera prudent però específica les mesures de confinament perquè els infants i adolescents puguin fer alguna activitat l'aire lliure i d'exercici físic, tot mantenint les distàncies de seguretat i en funció de l'edat i les necessitats de l'infant.
En tot cas, sigui quina sigui la determinació que es prengui respecte d’aquesta qüestió, es demana que es justifiqui la decisió presa també tenint en compte aquestes necessitats i drets, i així s'expliqui a la població afectada, principalment els infants i adolescents.
Tot considerant les greus afectacions que tenen les mesures per evitar la propagació de la COVID-19 en la salut, el benestar i el desenvolupament en els infants i adolescents, el Síndic suggereix: