La version française de cette page n'étant pas disponible, vous avez été renvoyé à la version catalane

Actualités

El Síndic investiga d’ofici les agressions homòfobes d’aquest cap de setmana a Barcelona i mostra la seva solidaritat envers les víctimes

31/05/2021

Durant el passat dissabte van tenir lloc tres agressions homòfobes en diversos llocs de Barcelona

D’acord amb la Llei 11/2014, el Síndic té la missió de supervisar i defensar els drets de les persones LGTBI

El Síndic ha tingut coneixement pels mitjans de comunicació de les agressions homòfobes greus que han tingut lloc durant el passat cap de setmana a la ciutat de Barcelona. Segons les notícies publicades, es van produir tres agressions per raó d’orientació sexual en diversos punts de la ciutat. Una durant la nit, a la platja de la Barceloneta, i les altres dues durant el dia, una al barri de Gràcia i l’altra a l’entorn pròxim a l’Auditori.

El Síndic de Greuges, en exercici del manament del Parlament de Catalunya de supervisar l'Administració pel que fa al compliment del dret de les persones LGTBI i de lluitar contra les agressions LGTBI-fòbiques, ha obert una actuació d’ofici per investigar els fets. Un cop més, vol mostrar la seva solidaritat envers les persones que s’han vist vexades, amenaçades o agredides per la seva identitat o orientació sexual, i demana a la ciutadania que s’impliqui en la defensa dels seus drets.

El Síndic ha fet palès que la lluita contra la discriminació per qüestions d'odi ha de ser una prioritat per al conjunt de la societat, en la qual s'han d'implicar les institucions de defensa dels drets humans, les forces i els cossos de seguretat, ONG, mitjans de comunicació i la ciutadania en general, perquè casos com els que han tingut lloc aquest cap de setmana mostren que encara som lluny d'una societat de veritable igualtat en què tothom pugui viure amb la llibertat d'estimar i expressar-se d'acord amb la seva identitat de gènere.

En aquest context, el Síndic vol destacar que s'ha detectat un increment de casos de violència homòfoba i d'incidències motivades per LGTBI-fòbia a Catalunya. El Pla d’igualtat de gènere del Síndic estableix el compromís d’incoar actuacions d’ofici en els casos d’agressions físiques LGBTI-fòbiques. I, en aquest marc, el Síndic ja ha obert 11 actuacions per agressions homòfobes, físiques o verbals, a Catalunya des de principis de l’any 2020.

Amb relació al cas concret, el Síndic s’ha adreçat a la Direcció General de la Policia, a la Direcció General d’Igualtat i a l’Ajuntament de Barcelona per demanar informació sobre els fets ocorreguts. En concret, a la Direcció General de la Policia li demana conèixer quina ha estat la seva intervenció quant a les víctimes i els presumptes agressors, si ha detectat un increment d'aquests fets delictius respecte de l'any anterior i si està estudiant prendre alguna altra mesura extraordinària dins el pla integral del cos per garantir i protegir el lliure exercici dels drets del col·lectiu.

I a l’Ajuntament de Barcelona i a la Direcció General d’Igualtat se’ls ha demanat informació sobre l'anàlisi que han fet dels casos, les intervencions que han dut a terme i si han decidit impulsar noves campanyes de sensibilització i de prevenció en aquest àmbit.

 

Retour