La version française de cette page n'étant pas disponible, vous avez été renvoyé à la version catalane
Demana al Departament de Salut que valori si les mesures vigents als centres educatius són efectives, necessàries i proporcionals
Proposa estudiar si, de la mateixa manera que es fa en altres països de l'entorn, es poden proporcionar proves de detecció ràpida als grups de convivència estable on apareix un positiu
El Síndic ha rebut al voltant de 400 queixes amb relació a l'aplicació del protocol de gestió de casos COVID-19 a les escoles i als centres educatius d'educació secundària, després de la darrera actualització en data 11 de gener, coincidint amb l'inici del segon trimestre i la forta incidència de casos que ha generat l'avenç de la variant òmicron a Catalunya.
Les queixes, plantejades per famílies i per professionals de la salut i l'educació, manifesten el desacord amb la distinció que es fa entre alumnat i professorat immunitzat i no immunitzat, amb vista a aplicar confinaments selectius en cas d'un positiu en el grup de convivència.
D'altra banda, el col·lectiu de docents, els sindicats i algunes famílies també exposen el gran risc de contagi que hi ha als centres educatius actualment. Consideren que ve motivat pel fet que es permeti assistir presencialment als centres els docents i alumnes vacunats i que han passat la malaltia els darrers tres mesos quan apareix un positiu en el grup bombolla, encara que no es facin un test, ja que no és obligatori i triga una mitjana de dos o tres dies a aparèixer en el pla de medicació de la meva salut de l'alumne o professor del grup de convivència on hi ha el positiu.
Els sindicats i les direccions dels centres educatius també denuncien la dificultat que suposa que s'hagi delegat la gestió dels confinaments de grups i alumnes contagiats als centres, juntament amb les baixes laborals de professorat i les substitucions.
El Síndic ha reconegut com a molt encertada la decisió, amb el lema escoles obertes, escoles segures, de mantenir les escoles obertes amb la màxima presencialitat durant la pandèmia, gràcies a l'aplicació de mesures de seguretat i protecció que s'han constatat com a efectives. L'escolarització presencial garanteix l'equitat, l'educació, la salut i el desenvolupament dels infants i adolescents.
Ara bé, el Síndic, com a garant de drets de l'infant i adolescent, sí que disposa d'atribucions per exigir que, en cada decisió que s'adopti, s'hagi prioritzat l'interès superior de l'infant i s'hagin considerat els drets fonamentals que han pogut quedar restringits, condicionats i fins i tot vulnerats.
En aquest sentit, i sobretot arran del pronunciament que s'ha fet públic del consell científic assessor del Departament de Salut, en què es conclou que la vacunació no és efectiva per frenar la transmissibilitat de la variant òmicron, demana al Departament de Salut que valori si les mesures que segueixen vigents en el protocol aplicat als centres educatius són efectives, necessàries i proporcionals en relació amb el dret fonamental que s'afecta: el dret a l'educació en condicions d'equitat.
El Síndic demana que es valori si, de la mateixa manera que es fa en altres països de l'entorn, es poden proporcionar proves de detecció ràpida als grups de convivència estable on apareix un positiu, per fer amb la freqüència que es determini, a l'efecte de garantir la màxima seguretat i presencialitat a les aules.