La version française de cette page n'étant pas disponible, vous avez été renvoyé à la version catalane

Actualités

La consellera de Drets Socials es reuneix amb la Taula d’Emergència Social per abordar el model d’atenció sociosanitària més enllà de l’emergència

19/05/2022

Representants del Departament de Drets Socials i de Salut han explicat el projecte de l’Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària

També s’ha tractat la solitud, que ha passat a ser un problema amb entitat, especialment entre la gent gran

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha convocat aquest matí la Taula d'Emergència Social, formada per representants de les entitats socials, la Taula del Tercer Sector, DINCAT, Càritas Catalunya, Creu Roja, Amics de la Gent Gran, Banc dels Aliments, Comunitat de Sant'Egidio, Arrels Fundació i Fundesplai, per abordar el model d’atenció sociosanitària, més enllà de l’emergència sanitària, amb la consellera de Drets Socials, Violant Cervera.

En el transcurs de la reunió, la directora general d’Autonomia Personal i Discapacitats del Departament de Drets Socials, Montserrat Vilella, i la directora general de Planificació en Salut del Departament de Salut, Aina Plaza, han explicat el projecte de l’Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària. El passat 8 de febrer, el Govern va aprovar la memòria preliminar del projecte de llei de l’Agència i s’ha dut a terme una consulta pública que ha obtingut 296 respostes i 69 propostes, en el que ha estat un dels processos participatius més reeixits. Entre els seus objectius hi ha el de garantir l’atenció integrada a les persones grans, amb discapacitat, amb malaltia mental i, en general, a totes les persones amb necessitats complexes. En aquest context, el síndic ha volgut destacar que la pandèmia de la covid-19 ha evidenciat mancances en l'atenció social i en la salut en els casos de necessitats complexes.

El segon punt que s’ha tractat ha estat la solitud com a problema emergent, a partir d’una ponència a càrrec d’Amics de la Gent Gran. S’ha explicat que la solitud va molt més enllà de sentir-se sol i que té un impacte molt perjudicial sobre la salut de les persones i és una realitat que podria solucionar-se, i que els problemes de salut, que incrementen la vulnerabilitat, i la realitat socioeconòmica de cada persona poden derivar en aïllament social.

La Taula es va constituir l’11 de juny de 2020 amb la voluntat d'abordar la urgència assistencial i la detecció de necessitats i prioritats per fer les recomanacions de canvi i millora a les administracions afectades i al Parlament en el marc del context actual de la pandèmia de la covid-19. El 26 de novembre, el Síndic va convocar una reunió de la Taula amb els màxims representants del Govern al Palau de Pedralbes i els va fer arribar la detecció de necessitats observades durant els darrers mesos, i les prioritats i recomanacions de millora per afrontar la crisi generada per la pandèmia, que ha visibilitzat problemes ja existents. Passades les eleccions del 14 de febrer de 2021, el Síndic de Greuges, en nom de la Taula d’Emergència Social, va trametre al Govern el document a fi que es tingués en consideració en el Pla de legislatura.

El desembre de 2021, la Taula d’Emergència Social va constatar que, transcorreguts set mesos des de la remissió al Govern, aquestes propostes, amb petits canvis, es mantenien íntegres, i va destacar que calia assegurar que les persones afectades greument per la crisi tinguessin les necessitats bàsiques cobertes, i que calia considerar els serveis socials com a serveis essencials, evitar la fragmentació d'ajudes socials i garantir l’accés a prestacions per cobrir les necessitats bàsiques, com ara l’ingrés mínim vital i la renda garantida de ciutadania, i també l'acompanyament de les persones i de les famílies vulnerables creditores d'aquests ajuts.

Retour