La version française de cette page n'étant pas disponible, vous avez été renvoyé à la version catalane
Les Jornades de Coordinació són un espai per compartir experiències i coneixements entre els defensors de l’Estat espanyol
Enguany han tractat sobre els serveis de salut en els entorns rurals
Algunes zones del territori català tenen dificultats per trobar professionals sanitaris
S’acorda que Catalunya aculli la propera jornada de coordinació de defensors, que tindrà lloc el 2023
La síndica, Esther Giménez-Salinas, i membres del seu equip s'han desplaçat aquest dies a Lleó, que acull les XXXV Jornades de Coordinació de Defensors del Poble, que enguany tracten sobre la prestació del servei públic de salut al medi rural, i que han estat organitzades pel Procurador del Común de Castella i Lleó.
Al llarg dels dos dies que han durat les Jornades s'han exposat tres ponències: la primera, amb el títol "La prestació del servei sanitari en temps de pandèmia"; la segona, sobre els "Models de prestació del servei de salut en el medi rural", i la tercera, titulada "El treball públic sanitari al medi rural".
A més, s'han organitzat diverses taules rodones, en les quals han participat assessors i experts en sanitat de les diferents defensories. S’hi han abordat les queixes freqüents i les recomanacions pel que fa a la prestació del servei de salut al medi rural i els problemes estructurals de la prestació dels serveis en aquest context.
Un dels temes recurrents ha estat la dificultat que tenen aquestes zones per cobrir les places del personal mèdic d'atenció primària i pediatria, situació que s'agreujarà en els propers cinc anys atesa la jubilació del 35% d’aquest personal. Aquest context fa palesa la necessitat d'abordar la problemàtica del servei de salut en el medi rural de manera urgent.
En aquesta línia, l'equip assessor de salut de la síndica ha volgut posar l'accent durant la seva intervenció en les dificultats de determinades zones del territori català per atraure professionals sanitaris que vulguin exercir, tant en l'atenció primària com hospitalària. I és que la precarietat dels contractes, la sensació d'aïllament i la poca oferta de formació continuada desanima molts facultatius. També s’ha parlat de les dificultats de les direccions de centres hospitalaris del Pirineu per cobrir les places de medicina especialitzada. Per això, la institució del Síndic de Greuges ha defensat la possibilitat de millorar els complements de ruralitat per als professionals que exerceixin en aquestes zones. Altres mesures que es podrien aplicar són assegurar una formació periòdica i oferir horaris atractius que permetin la conciliació.
Per posar fi a la trobada, Tomàs Quintana, procurador del común de Castella i Lleó, ha llegit les conclusions a què s’ha arribat fruit del treball d'aquests dies, i Ángel Gabilondo, defensor del poble d'Espanya, ha fet la ponència de clausura i ha destacat que "els defensors hem de treballar d'acord amb uns principis bàsics de coordinació, cooperació i solidaritat, atès que només treballant junts i des de la confiança mútua resultem ser realment eficaços". Durant la trobada també s'ha anunciat que la institució del Síndic de Greuges de Catalunya serà l'encarregada d'organitzar la propera jornada de coordinació de defensors del poble el 2023.