Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

La síndica crida al diàleg per solucionar el conflicte actual als centres penitenciaris

19/03/2024

Els treballadors tenen dret a sentir-se segurs

El bloqueig als centres penitenciaris ha vulnerat els drets dels interns


Les presons catalanes viuen moments difícils després que una cuinera del Centre Penitenciari Mas d’Enric fos assassinada per un intern, que posteriorment es va suïcidar.

Des d’aleshores, els treballadors dels centres penitenciaris han iniciat diverses protestes per reclamar més seguretat i millores en les condicions laborals. Dijous van iniciar-se bloquejos a les portes de les presons d’arreu de Catalunya, que han portat a aturar el funcionament ordinari dels centres, amb les conseqüències que això té tant per als interns com per als treballadors. D’acord amb les dades del Departament de Justícia, uns 4.000 interns de centres catalans han patit limitacions de mobilitat dins dels centres, no han pogut accedir als seus llocs de treball o no han pogut rebre visites de familiars. En el mateix sentit, diversos professionals de l’advocacia denuncien que se’ls està impedint el dret a la defensa, atès que s’han anul·lat judicis i s’han paralitzat altres tràmits.

Davant d’aquests fets, la institució del Síndic de Greuges ha obert una actuació d’ofici per conèixer l'abast de l'afectació dels drets fonamentals de les persones privades de llibertat i altres persones afectades.

La setmana passada també es van obrir dues actuacions més: una per esclarir si l’intern autor dels fets estava al destí més adequat dins de Mas d’Enric, i una altra per investigar l’agressió a funcionaris de Quatre Camins.

La institució defensa que l’exercici legítim del dret de protesta i les accions reivindicatives no poden impedir en cap cas l’exercici dels drets que tenen les persones privades de llibertat. Al mateix temps, reconeix que hi ha hagut un increment de la conflictivitat als centres penitenciaris i que el personal que hi treballa té dret a sentir-se segur.

En aquest punt, la síndica recorda el paper de la institució com a defensora dels drets de les persones, fa una crida al diàleg i es posa a disposició de les parts per trobar una solució pacífica al conflicte.

Tornar