Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla
Traslladem a l’Administració cinc propostes per millorar el sistema de protecció català elaborades per joves que viuen en centres
El document és el resultat d’un procés de treball que s’ha dut a terme en el marc del projecte europeu ENYA 2024
L’adjunta d’infància ha presentat les propostes a la Secretaria d’Infància, Adolescència i Joventut, a la DGAIA i a l’ICAA
L’adjunta per a la defensa dels drets dels infants i els adolescents, Aida C. Rodríguez, acompanyada per personal assessor de l’àrea d'infància, ha fet arribar aquest dijous a la Generalitat de Catalunya les cinc propostes que ha elaborat un grup de joves que viuen en centres del sistema de protecció català per millorar-lo i adaptar-lo a les seves necessitats.
Les cinc propostes són les següents:
- Que els joves puguin participar més en la presa de decisions sobre el funcionament dels centres de protecció. Cal tenir més en compte l’opinió d’infants i joves que viuen en centres residencials i pisos i garantir que es creïn espais de participació real. També cal informar-los de quina manera les seves aportacions seran vinculants.
- Que se'ls prepari millor per a la vida autònoma abans i després de fer divuit anys. Es recomana avançar el treball d’acompanyament individualitzat en les rutines i les tasques quotidianes per preparar el moment de la sortida del centre o el pis, i que aquest acompanyament continuï durant l’etapa posterior.
- Que es respectin les identitats i les cultures pròpies. Es demana que s'evitin discriminacions que afectin les creences i els orígens diversos dels infants i joves del sistema i que se'ls garanteixi la llibertat d’expressar la seva identitat, cultura o religió. També cal més flexibilitat per facilitar les trobades i no perdre els lligams familiars en cas que calgui viatjar lluny del lloc de residència de l’infant.
- Que s'incrementi la formació dels educadors i professionals del sistema de protecció català i es promoguin plantilles estables. Es recomana intensificar la formació dels educadors en salut mental i emocional perquè puguin acompanyar millor els infants i joves. Alhora, cal que els equips que treballen als centres siguin més estables, per garantir un entorn on es generin vincles significatius i protectors.
- Que es creï un consell de joves tutelats i extutelats que defensi els seus drets. Es recomana crear aquest òrgan per fer conscients els infants i joves del sistema de protecció dels seus drets i per canalitzar peticions i demandes que l’Administració no resol amb la rapidesa necessària. També ha de servir per establir una normativa homogènia per a tots els centres que eviti desigualtats i garanteixi, entre altres aspectes, un accés ràpid i àgil a personal jurídic més especialitzat.
L’adjunta d'infància ha presentat l’informe resultant del procés de participació del grup de joves del sistema de protecció en una reunió amb la secretària d'Infància, Adolescència i Joventut, Teresa Llorens; la directora general de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), Isabel Carrasco, i la directora de l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció (ICAA), Elena Lledós.
Durant la sessió, també s’ha fet èmfasi en la necessitat d’avançar en la desinstitucionalització del sistema per evitar que més infants i adolescents que necessiten protecció creixin en un centre. En aquest sentit, cal treballar en un canvi de model que aprofundeixi en les tres funcions principals del sistema de protecció: donar suport a les famílies, prevenir el desemparament i protegir els infants de la violència. No sempre és millor separar l’infant de la família per protegir-lo, però, quan és inevitable, ha de ser possible disposar d’un entorn familiar on pugui desenvolupar-se.
Tornar