Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic de Greuges suggereix al Departament de Medi Ambient que es manifesti sobre la possibilitat real d'implantar els cabals mínims dels rius de les conques internes de Catalunya

14/01/2004

El Síndic de Greuges de Catalunya va suggerir al Departament de Medi Ambient, el passat mes de novembre, que en el termini més curt possible, l'autoritat hidràulica es manifesti en relació amb la possibilitat real d'implantar els cabals ecològics mínims de manteniment dels rius de les conques internes de Catalunya.

També suggereix que, en cas que no s'hagi fet ja, es consideri l'estat jurídic i d'ús real i efectiu almenys d'aquelles concessions d'aprofitament hidràulics públics que més incidència poden tenir en la definició i implantació dels cabals mínims ecològics, per si és possible procedir a la seva revisió, caducitat o indemnització per poder-se adequar al Pla hidrològic de conques internes.
Un grup ecologista va presentar una queixa al Síndic perquè l'Administració dotés d'un cabal ecològic el riu Gaià.
Tant la Llei d'aigües 29/85, el Pla hidrològic de conques internes, la Llei 6/99, d'ordenació, gestió i tributació de l'aigua com, finalment, la Directiva europea 2000/60 fan referència a un cabal ecològic per als rius que faci possible la continuïtat de vida de les diferents comunitats biològiques, una qualitat de l'aigua suficient i el respecte al paisatge.
El Síndic considera, doncs, que fixar els cabals ecològics és un mandat legal des de l'any 1985, reforçat amb l'aprovació el juliol del 2001 del denominat Pla sectorial de cabals de manteniment de les conques internes de Catalunya.
És veritat, però, que, en determinats rius o trams d'aquests, existeix una tensió possiblement molt difícil de superar, entre els recursos hídrics bruts d'una determinada conca i les necessitats d'aigua per atendre. Podria ocórrer que en determinats trams de rius no fos possible garantir els cabals ecològics, sense intervenir sobre els drets concessionals atorgats o situacions d'impossible respecte del cabal tot i l'absència de concessions.
Caldrà arribar a conclusions, i identificar, fins i tot, possiblement, zones en les quals és materialment impossible establir qualsevol cabal o, alternativament, optar per la indemnització de concessions o revisar o declarar la caducitat d'altres concessions d'aigua per fer possible el cabal ecològic.

Tornar