Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic recomana regular per llei els drets i els deures dels pacients

02/11/2006

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha recomanat al Departament de Salut la redacció d'un projecte de llei que inclogui tots els drets i els deures dels pacients de Catalunya perquè aquests es puguin invocar de manera efectiva.

Des de l'inici de la institució, el Síndic ha rebut nombroses queixes per l'incompliment dels drets de les persones malaltes. Aquestes queixes s'han transformat en recomanacions al Departament de Sanitat i Seguretat Social, i més endavant, al Departament de Salut. La majoria ha estat acceptada i inclosa en la Carta de drets i deures dels ciutadans, amb relació a la salut i l'atenció sanitària. Aquesta carta, però, només és un document programàtic sense cap validesa legal.

Entre les recomanacions acceptades i incloses en la Carta, i que ara s'haurien d'incloure en una llei, hi ha la regulació del temps d'espera i la fixació de terminis (llistes d'espera en proves diagnòstiques i terapèutiques), la garantia de la intimitat als hospitals, el dret a una segona opinió o l'ús de tècniques de reproducció assistida per prevenir malalties hereditàries lligades al sexe, que continuen fora de cap norma jurídica.

A més d'adaptar el contingut de la carta, la llei hauria d'incorporar drets ja establerts en altres textos legals, com ara la custòdia i la conservació de la història clínica o la lliure elecció de metge.  

Tornar