Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic recomana administrar la vacuna contra el papil·loma humà a totes les noies de 12 a 14 anys

13/01/2009

El Defensor de les persones recomana  al Departament de Salut que la vacunació no s'apliqui únicament a les nenes d'entre onze i dotze anys que cursen sisè curs de primària com es fa actualment i destaca que se segueix un criteri diferent del que s'ha aplicat a la majoria de comunitats autònomes, que han optat per la vacunació de les noies de fins catorze anys.

Així mateix, assenyala que hi ha noies de dotze anys que queden excloses de la vacunació ja que, tot i estar dins del tram d'edat escollit, durant el curs 2008-2009 ja estan cursant el primer curs de l'educació secundària.Actualment el Departament de Salut administra la vacuna contra el virus del papil·loma humà només a les noies de sisè de primària, ja que així aprofita els recursos logístics i sanitaris destinats a la vacunació contra l'hepatitis A i B, que s'administra en aquest curs a les mateixes escoles.

Tot i comprendre que l'Administració ha d'atendre a criteris de racionalitat i eficiència en la utilització de recursos públics, el Síndic apunta que, des de la perspectiva del dret a la protecció de la salut, hi ha un nombre important d'adolescents d'entre dotze i catorze anys que podrien beneficiar-se dels efectes d'aquesta mesura de prevenció que en són excloses.

La introducció de la vacuna contra el virus del papil·loma humà en el calendari de vacunacions suposa un increment de les mesures de promoció de la salut i prevenció de les malalties i, en particular, s'inscriu en les estratègies de prevenció del càncer de cèrvix. Segons les dades facilitades pel Departament de Salut,  aquest tipus de càncer representa un 3,3% del total de càncers i suposa més de 250 nous casos cada any. La capacitat de prevenció de la vacuna és del 70%, i en el 30% restant, ha demostrat un cert grau de protecció.

Tornar