Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic suggereix aplicar una quota fixa, separada del consum, per pagar els costos estructurals del subministrament d’aigua

28/01/2009

El Síndic de Greuges s'ha dirigit a diferents ajuntaments perquè modifiquin l'estructura tarifària del servei de subministrament d'aigua i apliquin un sistema de tarifa o quota fixa que repercuteixi en els costos estructurals del servei separada del que és el cost del consum.

El defensor de les persones considera que aquesta quota fixa podria substituir el sistema de tarifa de consum mínim, que no permet distingir el cost de l'aigua consumida de les depeses fixes del servei . Aquesta tarifa genera en alguns usuaris, sobretot de segones residències, la percepció que paguen una aigua que no usen, i pot afavorir el malbaratament, ja que un consum més elevat, sempre que estigui per sota del consum mínim, no té cap cost econòmic.

La Directiva marc de l'aigua planteja el pagament de la totalitat de les despeses que genera el cicle de l'aigua en l'usuari final. En aquest sentit, el Síndic ha recordat als usuaris que una part significativa del cost que comporta el subministrament d'aigua no està vinculat al volum consumit, sinó que té a veure amb el cost d'establiment, la disponibilitat permanent del servei i també amb el manteniment i la millora de les instal·lacions.

Establir una quota fixa per pagar aquest cost no lligat al consum comportaria que la informació de la factura fos més clara i entenedora, ja que permetria conèixer de forma segregada el cost de tenir accés al subministrament i el preu de l'aigua realment consumida.

El Síndic ha rebut queixes sobre aquesta qüestió dels municipis de Vic, Torredembarra, Cunit, Palamós, Calafell, Salou, Deltebre, Bellpuig i Vilanova i la Geltrú. En els casos de Cunit, Palamós i Calafell, els ajuntaments han informat el Síndic de la decisió d'aplicar una quota fixa.

Tornar