Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic proposa que s’inclogui en l’ordenament jurídic espanyol un sistema gratuït de redreçament del deute hipotecari

09/07/2012

Rafael Ribó ha recomanat als grups parlamentaris del Congrés amb representació a Catalunya la necessitat de regular un sistema de  redreçament de deutes gratuït que prioritzi els acords amistosos, inclogui els deutes hipotecaris per a l’adquisició de l’habitatge principal i, a la llarga, permeti alliberar els consumidors del deute romanent.

Aquestes consideracions són la continuació d’una actuació d’ofici duta a terme a finals de l’any 2011 i que va culminar amb la presentació al Parlament de Catalunya d’una proposta de mesures per a un sistema de redreçament de deutes hipotecaris. 

La proposta va ser el fruit del consens a què va arribar una comissió liderada pel mateix síndic i formada per representants del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, del Col·legi d’Advocats, del Col·legi de Notaris, de Càritas Diocesana de Barcelona i d’Ofideute (Generalitat de Catalunya). Representants de les entitats financeres també van col·laborar amb aquest grup de treball.

En concret, el Síndic recomanava que es difonguessin els serveis d’Ofideute i de Càritas, que s’establissin modificacions fiscals i que s’introduïssin en l’ordenament jurídic un sistema de redreçament de deutes en cas de sobreendeutament. Aquesta última recomanació ha estat analitzada en profunditat per part del Síndic en l’informe que ara presenta, que també ha estat consensuat pel grup de treball esmentat.

Actualment, l’ordenament jurídic espanyol no preveu cap sistema especial de protecció de les economies familiars o domèstiques que, per causes imprevistes, es trobin en una situació de sobreendeutament, en risc de perdre l’habitatge. Així, i d’acord amb la Constitució, el Síndic proposa la regulació d’un sistema de redreçament de deutes gratuït per als consumidors que de bona fe es vegin, per causes sobrevingudes i alienes a la seva voluntat, en una situació d’impossibilitat actual o previsible de fer front als pagaments d’aquests deutes i mantenir unes condicions de vida digna.

Segons el Síndic, tot i que aquesta regularització hauria de prioritzar l’arranjament amistós per mitjà d’un pla de redreçament negociat per una comissió de caràcter administratiu, també s’ha de preveure la intervenció del jutge civil competent, si no s’arriba a un acord. A més, cal que el pla de redreçament inclogui els deutes hipotecaris per a l’adquisició de l’habitatge principal i, mentre no s’arribi a acordar el pla, s’ha de preveure la suspensió de les execucions hipotecàries.

Finalment, el Síndic recomana que, per donar una segona oportunitat als consumidors que es vegin en una situació de sobreendeutament, s’ha de preveure que, un cop transcorregut un període determinat d’anys de vigència de pla de redreçament durant els quals el consumidor ha complert les condicions del pla, se’l pugui alliberar del deute romanent.

Atès que aquesta matèria excedeix l’àmbit de la mediació i afecta la regulació de les bases de les obligacions contractuals, la competència és estatal. Per aquest motiu, el Síndic ha reunit a la seu de la institució alguns representants dels partits catalans presents al Congrés. Així, han participat en la trobada els diputats Antoni Picó (CiU), Joan Rangel (PSC), Daniel Serrano (PP), Joan Coscubiela (ICV) i Alfred Bosch (ERC).

Com a representants de la comissió creada pel Síndic  hi ha assistit Carme Trilla i Pilar Carrasco, per part de Càritas;  Jesús Sanchez i Josep Guiu, del Col·legi d’Advocats de Barcelona; Jaume Forn, director general de l’Agència d’habitatge de Catalunya; Carles Sala, secretari d’Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat de Catalunya, i Josep M. Puig, de la Fundació Família i Benestar.

Accés a l'informe íntegre

Tornar