Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic demana a la Defensora del Poble que actuï davant les injeccions de gas al Delta de l’Ebre

02/10/2013

Arran dels moviments sísmics ocorreguts a la zona des de principis de setembre, el Síndic veu imprescindible que l’Administració valori l’impacte del projecte Castor. A més, demana que s'aturin les injeccions de gas al Delta de l'Ebre fins que se n'hagin certificat els riscs. 

El Síndic de Greuges ha obert una actuació d’ofici per aclarir les causes dels moviments sísmics ocorreguts a la zona del Delta de l’Ebre des de principis de setembre. Atès que estan possiblement relacionats amb les injeccions de gas dutes a terme al magatzem submarí situat davant de la localitat de Vinaròs, en el marc del projecte Castor, el Síndic també ha alertat sobre les conseqüències i els riscs d’aquestes activitats tant per a les persones com per al medi ambient.

Atesos els terratrèmols que s’han produït en dates posteriors al 28 de setembre, quan, a instància de la Generalitat de Catalunya, el Ministeri d’Indústria va ordenar a l’empresa executora del projecte (ESCAL UGS) que aturés les injeccions, el Síndic interpreta que la paralització no s’ha dut a terme de manera adequada.

Amb motiu dels possibles riscs que aquest projecte pot comportar i de l’alarma creada entre la població afectada, el Síndic considera necessari que:

1) Es prenguin les mesures oportunes per garantir que el projecte Castor es paralitza de forma preventiva mentre es facin estudis per determinar-ne les conseqüències.

2) L’Administració investigui l’impacte mediambiental del projecte.

3) En cas que es determini que existeix un risc, tant per a les persones com per a l’entorn, el projecte es paralitzi definitivament.

4) S’informi els municipis afectats i els òrgans competents de la Generalitat de les investigacions i dels seus resultats, amb la màxima transparència.

El Síndic ha traslladat aquestes consideracions a la Defensora del Poble, que és qui té competència davant del Ministeri d’Indústria, perquè dugui a terme les actuacions oportunes i investigui el cas. També s’adreçarà a la Generalitat de Catalunya, per demanar-li informació sobre les seves actuacions, i al Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, ja que municipis de Castelló també estan afectats pel projecte.

Tornar