Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla
Recomana que la regulació incorpori mecanismes més àgils i senzills per votar de manera remota (per Internet) des de qualsevol indret
Proposa que la llei estatal elimini el sistema de “vot pregat” per als residents a l'estranger i per a les persones temporalment absents
Les incidències i dificultats per votar des de l'exterior han estat motiu de nombroses queixes i han afectat els índexs de participació
El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha recomanat que, tant en la normativa electoral estatal com en el marc d'una futura llei electoral catalana, s'incloguin sistemes de votació més senzills i àgils que permetin millorar la garantia dels dret de vot dels catalans.
La recomanació forma part d'una resolució adreçada al president de la Generalitat, Artur Mas, al Parlament de Catalunya i als grups parlamentaris que l'integren. Les propostes també s'han tramès al Congrés dels Diputats, a tots els partits catalans amb representació a Madrid i al Defensor del Poble.
El Síndic ha investigat el cas arran de les incidències recurrents en el sistema de vot per correspondència denunciades en les últimes eleccions, especialment pels ciutadans residents a l'estranger i per les persones temporalment absents, que, d'acord amb la normativa vigent, han de manifestar expressament la seva intenció de votar, a fi que els sigui enviada la documentació necessària per poder exercir el seu dret.
En alguns casos, les queixes constaten retards en l'enviament de la documentació per votar per correspondència des de dins de l'Estat. En d'altres, es palesen dificultats per emetre el vot des de l'estranger, atès que, tot i haver tramitat la sol·licitud de vot d'acord amb tots els requisits establerts per la llei, els interessats no van arribar a rebre la documentació necessària per votar dins del termini fixat.
El Síndic considera que la normativa electoral (autonòmica i estatal) hauria d'introduir un sistema telemàtic d’emissió del certificat d’inscripció en el cens electoral, eliminar el requisit de “vot pregat” per als electors des de l'estranger que optin per dipositar el vot en urna o de manera presencial i incorporar un sistema d’emissió de vot per Internet.
Les dues últimes eleccions, al Parlament català, el 2012, i al Parlament europeu, el 2014, han experimentat una sensible davallada en la participació des de l'exterior, gens en sintonia amb els índexs generals. Segons el Síndic, aquesta situació ha estat motivada per les dificultats que comporta el procediment de “vot pregat” (tant l'inclòs en la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny -LOREG- per la reforma operada per la Llei orgànica 2/2011, de 28 de gener, com el que regula el Reial decret 1621/2007, de 7 de desembre). Aquest sistema estableix que ha de ser el mateix resident a l'estranger el que ha de demanar a la corresponent oficina consular, dins del termini i el procediment previst, que li enviïn la documentació necessària per poder votar.
Amb el sistema anterior a la reforma de 2011, l'enviament de la documentació necessària per votar a les persones inscrites en els cens de votants des de l'exterior es feia d'ofici al domicili indicat pels votants en la inscripció consular corresponent.