Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic exigeix que es restitueixin amb celeritat els drets vulnerats a les Terres de l'Ebre amb relació al projecte Castor

14/10/2014

Rafael Ribó s’ha desplaçat a la zona per reunir-se amb diversos alcaldes, la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia i altres entitats afectades.

Reclama que es compensin els danys materials i morals i que s'avaluï l'impacte mediambiental.

Insta la Generalitat a prendre la iniciativa i a oferir un servei d'assessorament i suport als afectats.

 

El síndic de greuges, Rafael Ribó, s'ha desplaçat avui a les Terres de l'Ebre amb l'objectiu de treballar conjuntament amb els alcaldes de les localitats d'Alcanar, Ulledecona i Sant Carles de la Ràpita les mesures que cal emprendre per exigir una restitució de drets pel fiasco del projecte Castor.

També es reuneix amb els representants de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia i amb altres entitats de la zona.

El Síndic considera que el Govern català hauria d'assumir un paper actiu i oferir un servei d'assessorament i suport als afectats perquè instin les reclamacions que es considerin oportunes. Entre altres accions, el Síndic insta la Generalitat, en coordinació amb el Govern de l'Estat, a dur a terme els peritatges pertinents sense tràmits previs.

A banda dels danys materials, el Síndic també destaca que cal que es compensin els danys morals patits amb motiu del projecte Castor i que s'avaluïn a les persones que els reclamen, en les mateixes condicions, suport i assessorament que els afectats per danys materials.

A més de prioritzar el pagament i les indemnitzacions, el Síndic insisteix que cal que tècnics independents facin un estudi abans de sis mesos per saber com la hibernació de la plataforma Castor pot afectar el medi ambient. També caldrà que s'estudiï com afectarà el manteniment de l'estructura.

El Síndic fa més d'un any que està investigant les possibles irregularitats en la gestió i les autoritzacions del magatzem de gas, així com els danys materials i els efectes dels moviments sísmics ocorreguts a la zona més pròxima de l'estructura.

El setembre del 2014, la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia va entregar al Síndic més de 500 queixes, en les quals expressaven el seu rebuig al projecte i ressaltaven la importància d’exigir responsabilitats a les administracions que van aprovar el projecte, malgrat les advertències i els informes tècnics de risc.

El Síndic també es va reunir ahir amb representats dels consumidors, sindicats i col·legis professionals per treballar les mesures cal adoptar per evitar que prosperi el Decret llei aprovat pel Govern espanyol. Entre altres aspectes, aquest decret estipula que siguin els consumidors els que assumeixin el cost de les indemnitzacions a les companyies concessionàries.

Tornar