Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic i les entitats d'infància apel·len a la responsabilitat col·lectiva davant la legitimació social de concepcions que vulneren drets dels infants

13/11/2014

Jornada sobre mites que vulneren drets. Declaració final

El fet que a Catalunya no es garanteixi plenament la Convenció dels drets de l’infant no es pot ignorar ni justificar

Insten els poders públics, els creadors d’opinió i tota la ciutadania que assumeixin la seva implicació i es comprometin a reconduir els missatges equívocs

 

Considerar que l'infant no té capacitat per crear-se un judici propi dificulta el seu dret a ser escoltat

Pensar que l'èxit educatiu depèn fonamentalment de l'esforç de l'infant dilueix la responsabilitat de les polítiques públiques

Ignorar les capacitats dels infants amb discapacitat justifica la inactivitat a favor de la inclusió

Pressuposar que el maltractament no es produeix en famílies benestants contribueix a la seva invisibilitat

Negar l'especificitat de la pobresa infantil inhibeix la formulació de polítiques públiques per resoldre-la

Acceptar que l'educació de qualitat l'han de costejar les famílies relaxa les exigències al sistema educatiu públic
 

Aquests són exemples de mites: maneres de pensar i de construir la realitat, sovint allunyades de la mirada dels infants i sense tenir en compte el seu interès superior, que porten a naturalitzar i a normalitzar les vulneracions de drets dels infants.

Amb motiu de la commemoració del 25è aniversari de la Convenció de les Nacions Unides sobre el drets de l’infant, el Síndic de Greuges de Catalunya ha organitzat, juntament amb la Plataforma d'Infància de Catalunya (PINCAT) i la Taula per la Infància i l’Adolescència a Catalunya (TIAC), una jornada dedicada a evidenciar l'existència de mites legitimats socialment avui dia a Catalunya, malgrat que vulneren drets de la Convenció.

L’acte, que ha reunit més d’un centenar de persones a la seu del Síndic, ha culminat amb una declaració final presentada per l'adjunta al Síndic per a la defensa dels drets dels infants, M. Jesús Larios; el coordinador de la PINCAT, Paco Estellés, i el president de la TIAC, Josep M. Villena. La cloenda ha estat a càrrec del síndic, Rafael Ribó.

La declaració recull la tasca dels vuit grups de treball constituïts en el marc de la jornada i al voltant dels quals s’han desmuntat vuit mites entorn dels drets dels infants. El document també inclou algunes recomanacions per combatre aquesta situació:

-Fomentar la coresponsabilitat de totes les administracions, estaments i professionals que actuen a l'entorn dels drets dels infants i també de la ciutadania

-Donar visibilitat a les vulneracions de dret dels infants

-Superar la subordinació social dels infants, que sovint apareix sota formes d'autoritarisme o sota concepcions excessivament protectores.

-Fomentar la sensibilització social.

-Dotar els drets dels infants de més garanties jurídiques.

Una societat desigual i excloent és més susceptible a la proliferació de mites. Lluny, però, de justificar aquesta permissivitat com una conseqüència de la crisi, la Declaració exposa que la crisi actual està orientant la nostra societat a reformular i a repensar la situació que ens envolta. Per tant, és una oportunitat per superar aquests mites.

 

Tornar