Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla
Recomana que el Grup de Treball de Millora de la Seguretat de Montserrat tingui la competència de garantir la seguretat en canals mal equipades
Insta l’Administració a dur a terme una campanya de conscienciació de la conducta que cal mantenir a la muntanya pel que fa a la seguretat
Les modificacions en l’acord per a la regulació de l’escalada al parc natural de la muntanya de Montserrat van motivar la queixa i l’actuació del Síndic
Ampliar l’àmbit d’actuació del grup de suport de muntanya del Cos d’Agents Rurals, de manera que puguin fer també tasques de millora d’instal·lacions d’escalada i de vies ferrades, és una de les recomanacions que el Síndic de Greuges ha adreçat a l’Administració de la Generalitat per garantir la seguretat de la pràctica de l’escalada, la qual s’ha vist afectada en els últims anys per l’augment de practicants de les activitats esportives de muntanya.
També ha proposat que es promogui una campanya de conscienciació de la conducta que cal mantenir a la muntanya i que se senyalitzin visiblement les zones en què la seguretat de les vies ferrades pot estar compromesa.
Finalment, ha suggerit que el Grup de Treball de Millora de la Seguretat de Montserrat tingui la competència de garantir la seguretat de les canals mal equipades o que s’hagin desequipat. Aquest grup, integrat pels Bombers de la Generalitat, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i el Patronat de Montserrat, té com a objectiu analitzar i millorar la seguretat dels excursionistes i escaladors que accedeixen al massís.
El Síndic va obrir una actuació d’ofici a partir d’una queixa per les modificacions en l’Acord per a la regulació de l’escalada, les vies ferrades i les canals equipades al parc natural de la muntanya de Montserrat, de data 13 de desembre de 2013, i que va entrar en vigor l’1 de gener de 2014. L’acord estableix una moratòria de dos anys durant els quals no es poden obrir noves vies i la restauració de les existents ha de ser supervisada pel Patronat de la Muntanya de Montserrat.
Segons el Patronat, la massificació de practicants i l’actitud d’alguns escaladors anònims que obren noves vies, que en desequipen d’altres o que no informen la resta del col·lectiu escalador generen un risc.
El Síndic ha enviat aquestes recomanacions al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DARPAM), al Patronat de la Muntanya de Montserrat i al Consell Català de l’Esport, ambdós dependents del Departament de la Presidència.