Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic alerta de les mostres continuades de contingut xenòfob a les xarxes

03/06/2015

Rafael Ribó trasllada a la defensora del poble i a la Fiscalia exemples de piulades contra catalans i bascos derivats de la xiulada a l'himne

El Síndic de Greuges ha denunciat la publicació i la circulació generalitzada a la xarxa social Twitter d'una nova onada de mostres xenòfobes. En aquest cas, les piulades ofensives anaven dirigides a bascos i catalans amb motiu de la xiulada a l'himne espanyol durant la final de la Copa del Rei de futbol, amb al·lusions fortament violentes, com, per exemple, la col·locació de bombes a l’estadi o amenaces de mort.

Rafael Ribó ha traslladat la seva preocupació arran d'aquestes piulades a la defensora del poble, Soledad Becerril, i a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, perquè adoptin les mesures més adequades per combatre aquest nou fenomen social. El síndic ha manifestat la voluntat de "compartir la preocupació per aquest assumpte, atès que darrerament les xarxes socials s'han convertit en un terreny de cultiu per a la catalanofòbia".

La proliferació de piulades ofensives en casos recents, com el de les víctimes de la tragèdia aèria i l'incident ocorregut en un institut de Barcelona, en què va morir un professor i van haver-hi diversos ferits, han portat el Síndic actuar d'ofici i a denunciar els missatges.

El Síndic evidencia que tots aquests casos tenen en comú el contingut d'expressions i missatges ofensius contra els catalans que es difonen a través de les xarxes socials o per mitjà de tecnologies de la informació.

L'últim cas denunciat, aquest fora de la xarxa social, ha estat el de l'emissió i la circulació d'un document oficial procedent de fora de Catalunya amb contingut catalanòfob. 

A més de manifestar públicament el rebuig per aquest tipus d'accions, el síndic considera que per la seva naturalesa es poden entendre com a fets constitutius de delictes d'odi i discriminació. 

Tornar