Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic demana que Salut garanteixi la igualtat d'accés de les dones lesbianes a la reproducció assistida previst en la Llei LGTBI

20/07/2015

Suggereix que els protocols, els impresos i els tractaments vinculats a aquestes tècniques s’adeqüin a la seva realitat

Cal regular aquest dret per evitar la discriminació en l’atenció sanitària

Les afectades denuncien que el fet que l’accés es fonamenti en la infertilitat exclou de facto les dones soles i les lesbianes fèrtils

El Síndic ha demanat al Departament de Salut que doni compliment a la Llei de garanties de les persones LGTBI i que reguli el dret de les dones lesbianes a accedir a les tècniques de reproducció humana assistida (RHA) amb càrrec a la sanitat pública.

Rafael Ribó, que té el mandat del Parlament de supervisar l’actuació de l’Administració amb relació a la llei esmentada, va investigar aquest greuge després de  rebre una queixa de l’associació "Ca la dona".  L’escrit, del mes de maigpassat, denunciava una vulneració de drets fonamentals i de discriminació en l’accés a aquests tractaments.

La queixa també plantejava que en alguns casos i en alguns centres públics les dones lesbianes poden accedir a aquesta prestació amb càrrec a la sanitat pública. En aquests supòsits, però, es troben que els formularis que han d’emplenar fan referència a dades en clau heterosexual, els protocols aplicables valoren criteris mèdics que no s’adeqüen a la seva realitat i el tractament a què s’han de sotmetre és excessivament medicalitzat i innecessari en molts casos. Això comporta, a més, una discriminació entre aquestes dones i les que pertanyen a zones sanitàries on l’accés no és possible.

Amb relació a aquesta situació, el Síndic ha recomanat que els protocols, els impresos i els tractaments vinculats a aquestes tècniques s’adeqüin a la realitat de les dones lesbianes. En aquesta mateixa línia, el Síndic ha suggerit que el Departament de Salut impulsi contactes amb els col·lectius de dones lesbianes amb l’objectiu d’analitzar conjuntament els diversos aspectes relacionats amb aquesta prestació.

El Síndic considera que és imprescindible posar fi tant a la situació d’incertesa en què es troben actualment les dones lesbianes catalanes respecte de les condicions d’accés a les tècniques de reproducció assistida com a la discriminació que es produeix avui dia quan en funció del centre a què les deriven poden accedir a la prestació amb càrrec a la sanitat públicao no. 

Tornar