Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic investiga l'abast del projecte d’alliberament de mosques transgèniques a Tarragona

30/07/2015

Rafael Ribó s'adreça a les administracions implicades per fer un seguiment del procediment per aprovar-ne o denegar-ne l'autorització

Actua d'ofici per garantir el dret a un medi ambient adequat i a la protecció de la salut

El Síndic s'ha adreçat als departaments de Territori i Sostenibilitat i d'Agricultura de la Generalitat per demanar informació sobre la sol·licitud d'una empresa britànica de fer un experiment consistent a alliberar a la província de Tarragona dos milions de mosques modificades genèticament.

Atès que el projecte encara no té l'autorització de l'Administració i tenint en compte que, segons la premsa, aquesta prendrà una decisió el pròxim mes de setembre, Rafael Ribó ha actuat d'ofici per conèixer els criteris que fonamentaran la decisió d'autoritzar l'experiment o no.

Segons la informació que ha transcendit, l'objectiu de l’experiment és eradicar la mosca de l'olivera a partir de l'alliberament setmanal de 5.000 mosques modificades genèticament. En concret, la intenció és que les mosques transgèniques mascle s'aparellin amb les mosques natives femella fins que la població autòctona acabi desapareixent.

Les crítiques dels grups ecologistes es basen en els riscos que l'alliberament dels insectes pot comportar per a la biodiversitat i per a la producció de l’olivera. Tot i que la idea és deixar anar les mosques en un recinte delimitat per una tanca, podrien traspassar l'àrea de seguretat i estendre's de forma descontrolada.

El Síndic ha obert l'actuació d'ofici per garantir el compliment dels drets a la protecció de la salut i a un medi ambient adequat recollits en la Constitució.

Tornar