Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic reclama que la factura de la llum exclogui els conceptes aliens al consum que imposa l'Administració

02/11/2015

Es constata que els usuaris assumeixen despeses alienes al seu estricte consum energètic

 

Insta el Parlament a crear una comissió de seguiment permanent que avaluï l'impacte que l'increment constant de les tarifes de l'electricitat exerceix sobre l'economia de les persones

 

Proposa que s’apliqui un IVA reduït als consumidors vulnerables d’electricitat per assimilar-lo al 10% de l’aigua

 

Sobre la suspensió del Decret de pobresa energètica, demana al Govern central que prioritzi la protecció dels col·lectius desfavorits

El Síndic de Greuges de Catalunya considera inacceptable que els consumidors hagin de sufragar en la factura de la llum els conceptes que s’inclouen dins de l’anomenada falca governamental, que són aliens al seu estricte consum energètic. Segons Rafael Ribó, els consumidors han d’assumir despeses que no els corresponen, i reclama que la factura només inclogui el cost de l'energia consumida i els impostos propis de qualsevol operació de consum.

El 73% d’increment del preu de l’electricitat a l'Estat espanyol en els últims sis anys es deu precisament a la pràctica de la falca governamental, segons l'informe fet públic recentment “Análisis comparativo de los precios de la electricidad en la Unión Europea y en Estados Unidos: Una perspectiva española”. El document, elaborat per l’investigador del Centre d'Estudis Energètics d'Oxford, David Robinson, també destaca que a Espanya el preu de l’electricitat per a ús domèstic s’ha encarit el doble que a la Unió Europea en el període 2008-2014.

A parer del Síndic, els usuaris haurien de poder gaudir del subministrament elèctric a un preu assequible, sempre que el seu consum estigui dins d'uns paràmetres de consum bàsics, essencials i no sumptuaris. A més, els sistemes tarifaris haurien de fomentar l’estalvi i l’eficiència energètica amb  penalitzacions vinculades al consum irresponsable. Actualment, però, un 33% de la factura se'n va en costos polítics i socials, i un 28%, en impostos,  conceptes independents de l'esforç del consumidor.

La pràctica que porta a terme l'Administració consisteix a introduir impostos i altres càrregues com ara les compensacions per l'anomenat dèficit tarifari, la moratòria nuclear, les primes a les energies renovables o els ajuts al carbó intern. El Síndic ja advertia d'aquest fenomen en l'Informe sobre el dret als subministraments bàsics (electricitat, aigua i gas), publicat el desembre de 2014.

El sistema tarifari ha comportat un encariment desmesurat de la llum. Atès que es tracta d'un subministrament bàsic, el Síndic ha instat el Parlament de Catalunya a fer un seguiment permanent del preu de l'electricitat per mitjà de la comissió corresponent o de la constitució d'una subcomissió específica.

Aquest mateix òrgan també hauria d'analitzar l'impacte de l'increment sostingut dels preus de l'electricitat sobre l'economia de les persones, especialment les més vulnerables, i de les pimes, que fa augmentar les seves despeses, i indirectament, per tant, desincentiva la creació de llocs de treball.

El Síndic també ha proposat el reconeixement del dret a un subministrament bàsic de l'electricitat per a les persones que compleixin determinats requisits, estipulats en el marc d'una normativa.

En aquesta línia, pel que fa a la factura, Rafael Ribó ha demanat que es modifiqui la legislació reguladora de l’IVA, de manera que s'apliqui un IVA reduït als consumidors vulnerables d’electricitat, amb l'objectiu d'assimilar-lo al 10% de l’aigua o al tipus impositiu reduït d’altres països. Igualment, caldria valorar si és legítim que sobre un mateix subministrament s’hagin d’aplicar alhora dos impostos: l'IVA i l'impost sobre l'electricitat.

Poca sensibilitat davant la suspensió del Decret de Pobresa Energètica

Arran del recurs presentat pel Govern de l'Estat al Tribunal Constitucional i la suspensió automàtica del Decret llei 6/2013, sobre pobresa energètica, i les lleis de modificació del Codi de Consum de Catalunya, el Síndic demana a les autoritats que prioritzin la protecció dels col·lectius desfavorits.

Nombroses persones en situació de vulnerabilitat energètica s’han vist afectades a causa d’aquesta suspensió. Davant d’aquesta decisió, el Síndic fa un pas més enllà que evidenciar la manca de sensibilitat cap a les persones més vulnerables que ha demostrat el Govern de l'Estat amb la seva actuació i proposa solucions a aquesta situció.

El Govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya, recollint els criteris de l'Informe sobre la pobresa energètica a Catalunya, publicat pel Síndic l'octubre de 2013, van adoptar mesures normatives en un primer pas per abordar el problema de la pobresa energètica que pateixen moltes persones vulnerables. A la vegada, cal fer constar que es tractava de la primera normativa de l'Estat aprovada per una comunitat autònoma en aquest àmbit.

Tornar