Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic investiga si els ajuntaments de Vilalba dels Arcs i de Sant Carles de la Ràpita compleixen la Llei de memòria democràtica

11/04/2016

Les dues localitats mantenen monuments d’exaltació franquista, malgrat que la normativa n’estableix la supressió

Rafael Ribó ha recomanat recentment la retirada del monument commemoratiu de la batalla de l'Ebre de Tortosa

El Síndic de Greuges ha demanat informació als ajuntaments de les localitats de Vilalba dels Arcs (Terra Alta) i de Sant Carles de la Ràpita (Montsià) per saber quines són les previsions respecte al manteniment o la retirada dels monuments afins al moviment franquista que encara conserven.

Els dos monuments, construïts en plena dictadura, s’haurien de retirar d’acord amb Llei estatal 52/2007, del 26 de desembre, coneguda com a Llei de memòria històrica o de memòria democràtica.

Amb l’entrada en vigor de l’esmentada normativa es reconeixen i s’amplien drets i s’estableixen mesures en favor d’aquells que van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i la dictadura, i es propugna la supressió d’aquest tipus de construccions d’enaltiment del bàndol vencedor de la Guerra Civil espanyola i del règim polític totalitari que en va resultar.

La institució ha actuat per iniciativa pròpia arran de les informacions publicades als mitjans de comunicació sobre l’existència d’un monument d’exaltació del règim franquista al municipi de Vilalba dels Arcs, a la plaça Major del municipi. De la mateixa manera, ha decidit obrir una investigació davant el coneixement de l’existència d’un monument d’exaltació del règim franquista al municipi de Sant Carles de la Ràpita, a l’espai conegut com La Torreta.

A principis de l’any 2016 el Síndic va emetre una resolució en què recomanava a l’Ajuntament de Tortosa que retirés el monument commemoratiu de la batalla de l'Ebre sense fer una consulta popular prèvia. En aquella resolució Rafael Ribó destacava que la retirada del monument és una obligació legal que l’Ajuntament ha de promoure.

El Síndic alerta de l’assignatura pendent a l’Estat espanyol d’afrontar el passat i fer justícia, tal com destaca un informe del relator especial de les Nacions Unides per a la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no-repetició, Pablo de Greiff. 

Pel que fa a les garanties perquè no es repeteixin determinats fets i conductes, el Síndic demana respecte, polítiques pedagògiques i un compromís ferm de les autoritats perquè adoptin mesures concretes.

 

Tornar