Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic investiga possibles maltractaments a un intern de Quatre Camins i proposa instal·lar càmeres en totes les dependències penitenciàries

18/08/2016

Recomana que s'esgotin totes les vies de diàleg i mediació abans de recórrer al grup d'intervenció especial

Destaca que cal que es comuniqui de manera immediata l'ús de mitjans coercitius al jutge de vigilància penitenciària

Insta els serveis mèdics que segueixin el Protocol d'Istanbul i que denunciïn qualsevol indicador d'un ús desproporcionat de la força 

El Síndic de Greuges de Catalunya ha demanat que s'instal·lin càmeres d'enregistrament d'imatges a totes les dependències dels centres penitenciaris on els interns puguin patir vexacions o maltractaments. L'objectiu és garantir la professionalitat i el rigor dels funcionaris en el seu comportament i al mateix temps protegir-los de les denúncies i acusacions falses. 

Aquesta és una de les recomanacions que el Síndic adreça a la Conselleria de Justícia arran de la queixa d'un intern del Centre Penitenciari de Quatre Camins que afirma que ha estat objecte d'un ús desproporcionat de la força per part del grup d'intervenció especial. En aquest cas, els fets van passar en el pati del departament de sancionats arran de la contenció a aquest intern davant de la seva actitud provocadora.

La queixa es va plantejar en el marc d'una visita del Síndic al centre, en qualitat de Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura (MCPT). Segons l'exploració mèdica que va practicar la facultativa del MCPT, l'afectat presentava múltiples equimosi, les quals poden ser compatibles amb mecanismes directes de contusió.

En la resolució de la queixa, el Síndic descriu diversos dèficits trobats en l'actuació de l'Administració, com l'escassa concreció en l'informe redactat pels funcionaris i en el full assistencial mèdic, que no detalla amb exactitud les lesions ni el tractament administrat. Una altra irregularitat ha estat, segons el Síndic, la manca de comunicació immediata dels fets a l'autoritat judicial competent. També lamenta que no hi hagués cap intent de negociació davant del conflicte i s'optés directament per l'aplicació de mitjans coercitius.

Davant d'aquesta cadena d'irregularitats, el Síndic fa diverses recomanacions, a banda de la instal·lació de més càmeres, adreçades a tot l'àmbit penitenciari:

- Necessitat de redactar els informes dels fets amb el detall minuciós de cada una de les actuacions dutes a terme pels funcionaris i sense l'ús mecànic de conceptes jurídics indeterminats, que únicament serveixen per fonamentar la gestió de força física per part de l'Administració.

- Necessitat de fomentar fins l'últim extrem el diàleg, la negociació i la mediació amb l'intern, abans de sol·licitar l'assistència del grup d'intervenció especial.

- Comunicació immediata de l'aplicació dels mitjans coercitius al jutge de vigilància penitenciària, concretament pel que fa a les mesures que es mantenen durant un període de temps perllongat, com és l'aïllament provisional.

- Els serveis mèdics penitenciaris haurien de comunicar, tant al jutjat de guàrdia com al director de l'establiment, qualsevol incidència on es constatin danys físics als interns, ja sigui per incidències entre interns com per incidències provocades entre interns i funcionaris.

- L'actuació dels serveis mèdics no ha de circumscriure's únicament a l'atenció sanitària i curació de les ferides, sinó que ha de vetllar per la imparcialitat i denúncia de casos en què presumptament hi hagi hagut una aplicació extralimitada de la força física.

- Els servis mèdics penitenciaris han d'adaptar els fulls d'assistència mèdica, en els casos de lesions per presumptes maltractaments, al que estableix el Protocol d'Istanbul. És important que es reflecteixi quines cures s'han practicat a l'intern davant de les lesions que presenta i quina és la pauta mèdica que se li administra. 

Tornar