Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic reclama un mapa actualitzat dels equipaments ubicats en zones inundables per evitar tragèdies com la d'Agramunt

12/09/2016

Qüestiona que no s'hagi creat una comissió d'investigació per analitzar la coordinació entre les administracions en aquell cas

Rafael Ribó demana una actuació més decidida de les autoritats davant la gravetat dels fets, ocorreguts el novembre de 2015 

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha reclamat en comissió parlamentària la creació d'un catàleg actualitzat amb tots els equipaments ubicats en zones inundables a Catalunya. Equipaments com el del geriàtric d'Agramunt, on, a causa d'una inundació mal gestionada i la falta de prevenció, van morir quatre persones el mes de novembre de 2015. Aquesta és una de les principals recomanacions fetes pel Síndic després d'investigar aquell cas. Gairebé un any després, les actuacions de les autoritats per evitar que es repeteixin els fets han estat pràcticament nul·les.

En la seva compareixença també ha lamentat i qüestionat la inactivitat dels poders públics a l'hora d'identificar errades i assumir responsabilitats. El Síndic havia proposat que es creés una comissió d'investigació per analitzar la coordinació entre les administracions implicades en els fets d'Agramunt.

En definitiva, Rafael Ribó alerta que cal una actuació més contundent de les administracions per garantir que tragèdies com la del geriàtric d'Agramunt no es repeteixin.  El síndic ha qualificat de molt greus els fets ocorreguts a causa d'un seguit de mancances per part de diverses administracions.

Errors, d'una banda, en l'actuació de l'Ajuntament, que hauria d'haver emès un informe de compatibilitat urbanística desfavorable i, en conseqüència, haver denegat la sol·licitud de llicència ambiental i la llicència d'obres, pel risc que suposava la construcció de la residència en una zona tan sensible de risc per inundació.

De l’altra, també assenyala la passivitat de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que no van exercir diligentment la funció que els correspon de policia hidràulica en una zona qualificada per ambdós organismes com d'alt risc. Des de l'any 2002 ja hi havia estudis que posaven de manifest el risc d'inundacions existents a la zona centre del nucli urbà d'Agramunt.

Pel que fa al centre geriàtric, el Síndic constata que és incoherent i contrari al pla d'autoprotecció de la mateixa residència el fet que els dormitoris dels usuaris amb deteriorament cognitiu estiguessin ubicats al semisoterrani

El Síndic considera que no es va poder o saber valorar la gravetat i la imminència de la crescuda del riu Sió i el seu desbordament al seu pas per la vila d'Agramunt. La reacció dels cossos de bombers i policia de Catalunya va ser professional, i si alguna cosa cal lamentar és que no hi hagués una reacció més eficaç del CECAT davant l'avís d'una persona.

A banda de les recomanacions esmentades, el Síndic també ha destacat, com diu en la seva resolució, que cal que es clarifiquin les competències entre la CHE i l'ACA pel que fa a l'exercici de la funció de policia d'aigües en territori català, i que es tranfereixi la competència esmentada amb caràcter exclusiu a l'ACA, per mitjà de les modificacions normatives que siguin necessàries.

Tornar