Eth contengut d'aguesta pagina ei en catalan pr'amor qu'era version en aranés non ei diponibla

Notícies

El Síndic investiga la vaga de fam al CIE de Barcelona

24/10/2016

Ha sol·licitat informació sobre les mesures previstes per gestionar la situació

El Síndic ha insistit en la necessitat de tancar els CIE de forma definitiva

Demana que es defineixin noves polítiques migratòries i d’asil que respectin els drets humans de les persones retingudes

El Síndic de Greuges de Catalunya ha obert una actuació d’ofici arran dels incidents que van tenir lloc el diumenge 23 d’octubre al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Barcelona, en què un grup d’interns va iniciar una vaga de fam.

En la línia d’actuacions anteriors, s’ha adreçat al Ministeri de l’Interior i a la Delegació del Govern espanyol perquè obrin una investigació i determinin les circumstàncies que han motivat aquests fets. També ha sol·licitat que se l’informi de les mesures previstes per gestionar i solucionar la situació.

El síndic, a qui no se li ha permès visitar el CIE de la Zona Franca, ha insistit en la necessitat de tancar el CIE de Barcelona de forma definitiva, mesura que considera que s’hauria d’aplicar a tots els centres d’internament d’estrangers de l’Estat espanyol. Així, ha reiterat que la Directiva europea 2008/115/CE no estableix l’obligatorietat de l’existència dels centres d’internament i permet que s’apliquin mesures cautelars alternatives. 

Segons els mitjans de comunicació, una setantena d’interns han iniciat una vaga de fam com a mesura de protesta per les condicions en què es troben i els conflictes a què estan sotmesos. Aparentment, els interns, que des d’ahir es neguen a pujar a les habitacions i s’han concentrat al recinte del patí, sol·liciten que se’ls alliberi perquè podrien ser expulsats del país durant el pròxims dies. Els fets han tingut lloc pocs dies després d’un incident similar ocorregut al CIE d’Aluche a Madrid.

Són moltes les denúncies sobre la situació de les persones internes als CIE i la vulneració sistemàtica de drets humans que pateixen. L’últim cas que ha investigat el Síndic és el d’un intern amb problemes de salut mental, que va entrar al CIE a principis d’agost.

A banda de demanar el tancament definitiu del CIE, mesura compartida pel Parlament de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, el  Síndic reclama que es defineixin noves polítiques migratòries i d’asil que respectin els drets humans de les persones retingudes.

 

 

Tornar